Регион

Капетан Драган – из затвора право у карантин

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, од суботе, 28. марта, слободан је човек.

Тада му истиче робија од 13,5 година на колико га је хрватско правосуђе осудило због наводних ратних злочина. Васиљковића ће према процедури чувари из самице у Лепоглави, где се налази последњих 10 месеци, извести у раним јутарњим сатима и спровести на раздуживање ствари, после чега ће се капија овог казамата отворити и он ће изаћи на слободу.

Васиљковић ће одмах ући у аутомобил и упутити се ка Србији. До границе ће га испратити представници аустралијске или српске амбасаде, чија држављанства има, а засад је извесније да ће то учинити наше дипломате.

Међутим, чим ступи на територију Србије Васиљковићу ће бити уручено решење о самоизолацији у трајању до 28 дана, а затим ће бити спроведен до стана у Београду, који је управо за њега изнајмљен. Слађана Чанковић, његов адвокат у Хрватској, потврдила је да се недавно чула са Васиљковићем и да је он добро, али да његови браниоци нису учествовали у организацији пута ка Србији.

– Рекао нам је да не бринемо и да је сам организовао одлазак из Хрватске. Није био причљив по том питању. Рекао је да се осећа одлично и да једва чека да изађе – каже Чанковићева.

Према њеним речима, против Васиљковића се у Хрватској више не води ниједан процес, али је у току његов жалбени поступак пред Уставним судом.

– Немам назнака када би тај поступак могао бити окончан, али у случају да одлука Уставног суда буде негативна, планира да се жали Суду за људска права у Стразбуру. Такође, још је у току и његов захтев пред Уједињеним нацијама. Васиљковић не диже руке ни од једног од ових поступака, јер не одустаје да докаже да је невин – истиче Чанковићева.

Ни Саво Штрбац, директор Веритаса и члан правног тима одбране Капетана Драгана, нема више детаља о његовом повратку у Србију.

– Последњих дана примио сам много позива његових некадашњих сабораца и пријатеља који су се понудили да оду у Хрватску како би га безбедно допратили до Србије или овде организовали дочек. Ипак, сумњам да ће због пандемије вируса корона бити било каквог дочека. За то има времена кад се све ово заврши – каже Штрбац.

Васиљковић: Нема здравијег од мене!

Пре само неколико дана Васиљковић се писмом обратио медијима у Србији и потврдио да је добро и психички и физички.

„Што се духовног здравља тиче, нема здравијег ни јачег од мене! Бројни Срби и пријатељи Срба, са свих континената, свакодневно се јављају, бодре и не дају ми ни за трен да се осетим заборављеним.

Немојте помислити да сам се предао у руке Богу, као што многи на дугим робијама раде, а многи тако и нађу спас. Нисам ништа више ни мање побожан него што сам био. Никада се не молим Богу за себе, јер ми је дао све што ми треба. Али, без вере и константне и истрајне подршке Српске православне цркве не бих овако лако издржао скоро деценију и по дуг нацистички монтирани процес. Без иједног проверљивог доказа!

Све је било засновано на индивидуалним измишљеним оптужбама, за које се једино нуди ‘хрватска часна реч’. А ја сам данас здравији, јачи, бржи и окретнији него што сам икада био. Годинама већ не пушим, а пушио сам пет кутија дневно, кафу сам свео на две-три недељно, а испијао сам по 20 на дан. До скоро сам радио три пута по 100 склекова на дан. По савету лекара смањио сам на три пута 60. Трчим дневно 76 минута. Толико о мом духовном и физичком здрављу”, навео је Капетан Драган.

Могући сценарио

Саво Штрбац не искључује могућност да се Васиљковић по окончању пандемије врати у Хрватску, јер се против њега више не води ниједан поступак, али и наводи да он лично сумња у тај сценарио.

– Хрватско правосуђе њему није изрекло забрану боравка, па је хипотетички могуће да се врати, али сумњам да ће он то икада више учинити – каже Штрбац.

Улази у политику

Васиљковић је потврдио да у Србији планира да се политички ангажује.

„Ја сам доказ дискриминације. У историји Лепоглаве никада ниједан, па ни најгори ратни злочинац хрватске националности, укључујући усташког војног викара Степинца, није остао у затвору дуже од две трећине казне.

Ја, Србин, задржан сам да последњег дана. Сто одсто казне и то последњих 10 месеци у незаконитој изолацији. Обећао сам овде Србима, очевима, мужевима, браћи и синовима да ћу затражити мандат у Скупштини Србије и да ћу бити њихов глас у Србији, да више неће бити игнорисани. Да ниједан невини Србин никад више не буде заборављен као што сам ја био”, навео је Васиљковић.

Саво Штрбац каже да је чуо за намеру Васиљковића да се политички ангажује, али истиче да је још рано да се о томе разговара.

Написао књигу

Капетан Драган је открио да је изолацију у Лепоглави искористио да заврши књигу радног наслова „Грехомрошења”.

– Иако ме већ 10 месеци нацистички зликовци незаконито, без икаквог процеса или доказаног прекршаја држе у изолацији, никад нисам био креативнији и вероватно да ме нису издвојили у изолацију не бих стигао да завршим књигу „Грехомрошења” – навео је Васиљковић.


Мајицу КАПЕТАН ДРАГАН можете наручити овде

Коментари (6)

 1. Natasa каже:

  Neka ga Bog cuva

 2. DZONI каже:

  Ziv bio sto godina KEPP ,malo se okrepi i odmori pa da ponovo formilamo ALFU i da se jednom do kraja najebemo majke svima kome treba

  1. Stanoje каже:

   O njega s svaka srpska vlast mnogo ogresila jer bas nista nisu su nili za njega.

 3. PIRGOS каже:

  Нека се стиди Аустралија, нека се стиде Срби у Аустралији, част појединцима. Хрвати се и онако никад ничега нису стидели. Ја се стидим већине Срба у Аустралији а многих и у Србији. Само се не стидим КАПЕТАНА ДРАГАНА.

 4. Miodrag каже:

  Živ i zdrav nam bio još 100 leta, opusti se i odmori dobro, nisi sam, imaš ti veliku podršku čestitog naroda.

 5. Slobodan каже:

  E i moj đed je 5 godina robijao u Lepoglavi, posle 2 Sv. rata zato što je j*bo Tita i partiju, a bio s 2 brata među prvim dobrovoljcima iz sela koji su se javili u Glinu i dalje u borbu. I oba brata izgubio na Sutjesci 1943. Bili borci 8 banijske brigade. Kako mi otac priča, a prenosi mi ono što mu je deda govorio kad je došao u zatvor imao je velike brkove, i nije dao stoki da mu obrije brkove. Onda se stoka dosetila pa su mu na živo počupali te brkove, a on za inat njima izašao iz zatvora sa još većim brčinama, nego što je imao kad je došao u kazamat. A Kapetane pamte tebe tvoji Banijci i Glinjani. Živ nam bio 100 godina, hvala za sve!

Напиши коментар