„Бљесак“ – усташки масакр над Србима

1. маја 1995. године, на српску област Западна Славонија која је била саставни део Републике Српске Крајине и под заститом УН-а (Сектор Запад), усташе су извршиле агресију под називом „Бљесак“ и окупирале тај део РСК.

bljesak-zlocin-masakr-ustase-prvi-maj-1995

Српски народ Западне Славоније којег су снаге УН-а оставиле на милост и немилост усташким агресорима, у збеговима је кренуо према мосту на реци Сави како би се спасио у сигурну Републику Српску. На тужном путу смрти, усташе су гранатирале избегличке колоне и засипале их авионским бомбама, младо и старо, жене и деца убијани су свим расположивим средствима. Рањеници су гажени тенковима, стрељани, клани ножевима, а после масакра, усташе су багерима уклониле тела побијених и масакрираних Срба, и након тога опрале цесту шмрковима ватрогасних кола, чиме су уклоњени крвави трагови стравичног масакра српских цивила.

У овом организованом злочиначком подухвату, усташе су убиле 283 особе српске националности, и са подручја Западне Славоније протерале више од 15.000 Срба староседелаца тог подручја.
1 коментар

  1. ДРАГАНешковић

    МАСАКР се изводи успешно само над ненаоружаним Српским народом. Ондашња комунистачка власт Југославије је исти посао урадила као Усташе у Јасеновцу, а Српски народ као чопор оваца, неспособан да се супростави Усташама иако је у неизмерљивом броју и величини јер верује својим вођама, иако су на платном списку као и саме убице Српског народа. Нема више те опште народне енергије колктивизма а цена која се плаћа је у крви и дан данас је неизмерљива. Највећи проблем је у томе што се свему томе не види крај. А изла постоји. Излаз увек постоји.. позз. ДРАГАНешковић

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *