Србија

Звездан Јовановић оптужио Чеду за убиство Ђинђића!

Након краћег дијалога и одговора на питања, Чедомир Јовановић је на незгодно питање презимењаку Звездану одговорио да је он убица његовог пријатеља на шта је овај бурно реаговао

Нисам га убио ја већ ви и ваш пријатељ Душан Спасојевић, рекао је  Звездан Јовановић лидеру ЛДП-а Чедомиру Јовановићу током његовог сведочења пред Специјалним судом за оружану побуну Јединице за специјалне операције (ЈСО).

Наставак сведочења лидера Либерално демократске партије Чедомира Јовановића на суђењу осморици припадника те јединице за такозвану оружану оружану побуну 2001. године, данас је опет обележио његов вербални сукоб са оптуженим Звезданом Јовановићем који је без иједног валидног доказа осуђен на 40 година затвора као атентатор на премијера Зорана Ђинђића.

Након краћег дијалога и одговора на питања, Чедомир Јовановић је на незгодно питање презимењаку одговорио да је он убица његовог пријатеља на шта је овај бурно реаговао.

Видећемо још да ли је Зведан Јовановић убио Ђинђића или ви и ваш пријатељ Душан Спасојевић”, рекао је Звездан Јовановић и затражио заштиту од увреда сведока‘“.

Председник судског већа Владимир Вучинић је потом апеловао на лиреда ЛДП-а да се уздржи од те врсте квалификација, јер је његово да обезбеди ред у судници и поред тога што је оптужени правоснажно осуђен у другом поступку за атентат на премијера.

Јовановић је четвртог дана свог сведочења у том процесу поновио да је ЈСО изазвала „побуну“ да би дестабилизовала државу и републичку владу на челу са Зораном Ђинђићем и да је за то имала прећутну подршку војних формација , председника СРЈ као и контакте са земунским кланом.

Говорећи о могућностима за радикализацију протеста ЈСО и преговорима Ђинђића са оптуженим Милорадом Улемеком Легијом (фактичким комадантом јединице који је већ био у пензији у то време) лидер ЛДП-а је навео да би ситуација у земљи била „као у постсовјетској Русији“ да „побуна“ није окончана на начин на који јесте (пошто су начелник и заменик Државне безбедности Горан Петровић и Зоран Мијатовић поднели оставке, а ЈСО се ставила под директну контролу владе, а не више ДБ-а).

Лидер ЛДП-а је током прва три дана сведочења у септембру тврдио да је „побуна“ ЈСО била политички мотивисана како би се понизио тадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић и његова влада, као и да су њени припадници изашли на улице „у координацији са Војиславом Коштуницом“.

„Побуна“ ЈСО била је, како тврди Јовановић, увод у дестабилизацију државе која за директну последицу има убиство премијера.

Суђење се наставља у петак сведочењем бившег заменика начелника ДБ-а Зорана Мијатовића.

На оптуженичкој клупи су бивши комаданти ЈСО Милорад Улемек, Звездан Јовановић и Душан Маричић који ће бити доведени из пожаревачког затвора у ком издржавају максималне казне због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића.

Петорица оптужених Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић доћи ће у суд са слободе, пошто су пуштени из притвора крајем новембра прошле године.

Оптуженима се ставља се на терет извршење кривичног дела оружана побуна из тада важећег Кривичног закона СРЈ.

У оптужници се наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Ђинђића, да прекине са протестом.

Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао аутопут.

Први пут је то учињено 10. новембра на аутопуту Нови Сад-Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом аутопута кроз Београд код Сава центра.

На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примену насиља уколико се не прихвате њени ултимативни захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

Таквим поступањем Јединице, били су непосредно угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници која је написана под сумњивим околностима.

Коментари (1)

  1. Корнелиjе Кодреану каже:

    Чедо марш у чергу говедо jедно!

Напиши коментар