Историја

Значење „три прста”

Последњих година српски поздрав победи уобичајено се врши са три раширена прста, а ретко ко се упита шта овај поздрав значи, одакле и од када потиче.

Ако питате од када се овај поздрав користи међу Србима, неретко ћете добити одговор «одувек», а ако их питате шта значи, рећи ће вам да три прста представљају Свету Тројицу (раширена три прста представљају разбијање Свете Тројице; у име Оца, Сина и Светог Духа, то се никад не раздваја).

Ако се овај поздрав користио одувек, извесно је је да ћемо овакав поздрав видети на многим фотографијама из Првог и Другог светског рата код бораца Равногорског, четничког, покрета чији «наследници» највише и користе овакав поздрав. Ипак, на ниједној слици се не види да ико показује три прста, нити се и у једном опису неког значајног догађаја помиње да је ико икада показао три прста.

У том периоду нигде ништа о три прста код Срба није записано. Ипак, овакав поздрав се користио за време Другог светског рата. Изненађује чињеница да ти извори не воде ка српским четницима, или било којим другим српским јединицама, већ на сасвим супротну страну, ка хрватским усташама. Хрватске усташе полагали су заклетву своме «поглавнику» пред римокатоличким свештеником са раширена три прста. Овакав поздрав хрватске усташе преузеле су од немачких СС јединица.

Поздрав припадника немачких СС јединица

Поздрав припадника немачких СС јединица

Ханџар дивизија (руку преко груди држе муслимани)

Ханџар дивизија (руку преко груди држе муслимани)

Усташе

Усташе

Заклетва регрута колубарског корпуса југословенске војске у отаџбини 1944.

Заклетва регрута колубарског корпуса југословенске војске у отаџбини 1944.

Српски ратници су заклетву Краљу Петру II Kaрађорђевићу полагали са спојеним палцем, кажипрстом и средњим прстом, као симболом јединства Свете Тројице, управо онако како се православни осењују часним Крстом (крстимо се са три спојена прста).

Срби полажу заклетву са три спојена прста

Срби полажу заклетву са три спојена прста

Порекло оваквог коришћења спојена три прста, као и малог и домалог спојених и савијених на длану, потиче још из IV века, из времена светога Мелетија антиохијског. У то време су се хришћани борили са aријанским јеретицима.

Између осталога, спор око природе Господа Исуса Христа довео је и до тога да Архиепископ антиохијски Мелетије руком дочарава присутнима на Сабору тројично јединство Божије. Када је Архиепископ Мелетије спојио три претходно раширена прста, из њих се виде светлост као муња.

Прво раздвајање прстију, «раздвајање Свете Тројице» код Срба десило се почетком деведесетих година прошлога века.

Антихристи - Раздвајање Свете Тројице

Антихристи – Раздвајање Свете Тројице

Надајмо се да ћемо одбацити овакав начин поздрава и вратити православни поздрав који користимо већ дуже од хиљаду година.

Коментари (1)

  1. Предраг каже:

    Колико сам схватио,некада је био симбол хришћанства три прста која су раширена?

Напиши коментар