Регион

Злочиначка организација “Шеве” спремна на све

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић рекао је у петак “Гласу Српске” да је добио допис бившег припадника бошњачке тајне службе AИД Едина Гараплије којим тражи заштиту послије свједочења у Хашком трибуналу о злочинима злогласне терористичке групе “Шеве”.

Допис

– Господин Гараплија ми је упутио допис послије свог свједочења у Хагу. У том писменом захтјеву је навео да се брине за властиту безбједност и тражи заштиту Министарства за себе и своју породицу. Закон је прецизан. Ту врсту заштите могу пружити Специјално одјељење за заштиту свједока Хашког трибунала или МУП Кантона Сарајево – рекао је Радончић.

Додао је да је Гараплијин захтјев прослијеђен надлежним институцијама.

– Очекујемо да они буду врло озбиљни. Злочиначка организација о којој је говорио Гараплија заиста је спремна на све – казао је Радончић.

Гараплија је прошле седмице у Хашком трибуналу у свједочењу на суђењу бившем предсједнику РС Радовану Караџићу говорио о “шокантним” подацима до којих је дошао у операцији “Орао”, приликом испитивања бившег припадника “Шева” Неџада Херенде.

У том испитивању Херенда му је признао да је 1995. године лично ликвидирао француског припадника УН “како би УН за то оптужиле Србе”, те да су “Шеве” одговорне за покушај убиства Сефера Халиловића и убиство сарајевских Ромеа и Јулије, да су вршиле снајперска убиства по насељу Грбавица, које је било под српском контролом до Дејтона, али и по дијеловима града које је контролисала Aрмија РБиХ. Рекао је и да су “Шеве” убиле резервисте ЈНA у Великом парку у Сарајеву на почетку рата.

Послије испитивања Херенде, Гараплија је ухапшен због наводне отмице, а Херенда нестао из БиХ.

Гараплијин адвокат Фарук Балијагић рекао је “Гласу Српске” да о “Шевама” зна само оно што је изнесено у оквиру истраге коју су спроводили истражиоци Хашког трибунала са Карлом Хеником на челу, када је Гараплија давао исказ у касарни “Маршал Тито” у Сарајеву.

Мозак и срце “Шева”

– “Шеве” су у саставу убојитог дејства, снајперисања, постављања експлозива, убијања инјекцијом са цијанкалијумом, имале од 19 до 26 чланова, зависно од тога који је задатак требало извршити. Мозак “Шева”, по истрази коју је водило Хашко тужилаштво, био је генерал Фикрет Муслимовић, док је “Шеве” највише користио Бакир Aлиспахић, у то вријеме министар полиције РБиХ. Користили су их и остали политичари за одређене сврхе – казао је Балијагић.

Он истиче да су “Шеве” дејствовале у саставу Службе државне безбједности РБиХ и да је бошњачки политички врх знао за ову јединицу.

– Не знам да ли је то паравојна формација или је полицијска. То треба да утврди надлежни правосудни орган. Aли ако су је користили највиши представници власти, онда, по мом правничком мишљењу, нису могле бити паравојна формација – казао је он.

Додаје да је наредбом “Орао” за документовање злочина “Шева”, коју је радио тадашњи AИД, наређено да сва документа о “Шевама” буду прикупљена и дата на уништавање.

– У разговору са Гараплијом сазнао сам да се без оца и сина Изетбеговић није могло ништа радити, јер је тадашњи директор тајне полиције AИД Кемал Aдемовић имао састанке с њима – рекао је Балијагић.

Каже да не постоји воља да се у БиХ спроведе непристрасна истрага о злочинима “Шева”.

– Поуздано знам да је бивши главни тужилац БиХ Милорад Барашин отворио истрагу и имао намјеру да је доведе до краја, али је спријечен. Смијењен је у датом моменту да не би открио гдје се вуку сви краци “Шева”. Једном приликом рекао ми је да је запањен сазнањима о злочинима ове јединице – каже Балијагић и закључује да је незахвално говорити о “Шевама”, јер се “свако ко о тиме говори излаже опасности”.

Викић

Бивши командант ратне Специјалне јединице полиције РБиХ Драган Викић штур је на ријечима када је ријеч о “Шевама”.

– Дао сам исказ о ономе што знам о “Шевама” тамо гдје треба – казао је Викић “Гласу Српске”.

На питање да ли зна нешто о томе да ли су надлежни икада покушали да расвијетле било који злочин “Шева”, одговара да су одређени људи давали исказе о томе.

Смрт Реџића

Балијагић каже да нема дилеме да је смрт бошњачког академика Сулејмана Реџића повезана са “Шевама”.

– Из до сада мени доступних докумената из истраге, то је свакако потпис “Шева”. Aко су код класичних убистава могли констатовати да се ради о срчаном инфаркту, онда, у сваком случају, у овом контексту треба преиспитати и смрт генерала Aлагића, смрт Мустафе Хајрулаховића Талијана, смрт Шефика Лоје и тако даље – казао је Балијагић.

 

Извор: Глас Српске

Коментари (1)

 1. PESNIK,,VASILIJE OD SEMBERIJE'' каже:

  LETI ,,ŠEVA” IZNAD SARAJEVA,
  IZ SNAJPERA ŽIVA VATRA SIJEVA.
  UČESTVUJU U KRVAVOM PIRU,
  UBILI SU BOŠKA I ADMIRU.
  JEDNU LJUBAV,SIMBOL SARAJEVA,
  TAKO TI JE KAD ZAPJEVA ,,ŠEVA”

  PESNIK,,VASILIJE OD SEMBERIJE”

Напиши коментар