Србија

Зашто три четвртине Срба жели враћање обавезног војног рока?

За увођење војног рока највише се залажу они који би и отишли у војску – млади мушкарци до 30 година, и то из Западне Србије и Шумадије

Три четвртине грађана сматра да би војни рок у Србији поново требало да буде обавезан, показало је истраживање „Демостата“ а које преноси “Блиц”.

За увођење војног рока највише се залажу они који би и отишли у војску – млади мушкарци до 30 година, и то из Западне Србије и Шумадије. Најмање расположење према војсци влада у Београду, али је и тамо чак 69 одсто испитаника гласало за служење рока. Тек сваки пети анкетирани био је против, док шест одсто нема никакав став.

Студија „Демостата“ обухватила је репрезентативни узорак од 1.200 грађана, представника свих генерација из свих делова Србије и трајала је седам дана, од 10. до 17. децембра.

Детаљнија анализа анкете показује да је највећи број оних који подржавају обавезни одлазак у војску из села, 77,8 одсто, док оних из градова има укупно 72,1 одсто. Око 75,9 одсто Војвођана залаже се за војни рок, док је 17,9 процената против.

„Питање је да ли имамо довољно новца и воље да поново уведемо војни рок јер Влада треба да уведе нешто чега се већ одрекла“, каже војни аналитичар Александар Радић, додајући да је и сам присталица обавезног служења војске. „Док је служење војног рока било обавезно, имали смо много лоших искустава, пуно такозваних ружичастих беретки односно маминих и татиних синова који су на свакојаке начине избегавали униформу. То им је, уосталом, дозвољено и кроз институционални инструмент, то јест цивилну војску“.

Ипак, он сматра да треба направити разлику између анкете и служења војног рока, али да је земљи потребно јачање војске.

„То је неопходно у ово врло незгодно време. Недавни протест војног синдиката доказ је, нажалост, да држава очекује од тих људи да много раде за мизерне плате и то мора да се промени.“

Напиши коментар