Досије

Зашто НАТО није успео да победи српску војску на Косову?

Пише: Бранкица Ристић

Ових дана навршава се 17 година од када је Војска Југославије после потписивања Кумановског споразума отишла са Косова и Метохије.

1106538438

Ово не изгледа као војска која је поражена! Овом реченицом је један од америчких новинара на Мердарама, прелазу између Србије и Косова и Метохије, негде у овим данима 1999. године коментарисао, више за себе, одлазак српске, тада југословенске војске са Косова и Метохије, после потписаног Кумановског војно- техничког споразума СРЈ—НАТО 9. јуна.

Колона тенкова и војних возила Војске Југославије као под конац, са којих се вијорила српска застава, 13 дана пре Видовдана, тачније 15. јуна 1999. године, кренула је са Косова, после 78 дана НАТО бомбардовања. Пратила их је колона цивилних возила, Срба који су упоредо са њима, многи нажалост заувек, одлазили са својих огњишта.

На лицима српских војника, изморених даноноћним нападима северноатлантске армаде која је грувала по њима са неба, и борбама са албанским терористима Ослободилачке војске Косова, видео се понос, пркос, туга… На лицима цивила, Срба који су ишли упоредо са војном колоном, био је само страх, страх од неизвесности. Како су Срби и војска одлазили, тако су за њима Албанци славили, качећи америчке и албанске заставе на куће, играјући и певајући.

Западни новинари нису могли да верују да се српска војска повлачи са Косова готово неоштећена. Међусобно су коментарисали да је сигурно у питању неки „српски трик“, представа за медије… Питајући се — па шта је то НАТО радио 78 дана. Фото-репортери су се утркивали да направе што јачу слику поражене војске. Није им успело. У недостатку материјала, западне камере зумирале су правећи крупне кадрове расплаканог детета кога је у пренатрпаном „стојадину“ приштинске регистрације мајка покушавала да подоји… Тражило се нешто, неки доказ пораза, али су их хук и ропот надолазећих тенкова и борбених возила, који су израњали једни за другим као из дубоке реке, опрани и угланцани сваки пут изненадили.

Повлачење српске војске са Косова је трајало 11 дана. Почело је када је у тачно 13 сати недалеко од Подујева Владимир Лазаревић, командант Приштинског корпуса, стао на чело непрегледне колоне и пред домаћим и страним новинарима издао наређење за повлачење ВЈ са Косова.

„Војска је у потпуности извршила задатак и одбранила Косово, као и суверенитет и територијални интегритет земље“, рекао је тада Лазаревић.

Транспарент који је постављен својевремено као знак добродошлице ВЈ на надвожњаку на Мердарама тада их је и испратио. На њему је писало — „Нема нам другог пута, од пута на Косово“.

Када је последњи српски војник, прешао на територију централне Србије тај транспарент спалили су Албанци, који су све време ситним провокацијама и по којом каменицом покушавали да изазову неки инцидент. У еуфорији која их је ухватила, улетали су у ватру са српским заставама, па су са њима онако запаљеним, настављали да витлају, уста пуних погрдних речи за све што је српско.

Прве трупе Кфора на Косово су стигле из правца Скопља. Срба скоро да није ни остало на Косову. Оно што је остало, склонило се у српске цркве и манастире или на север Косова.

Одлука о агресији на СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту НАТО-а, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана. СР Југославија је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

Спутник

Коментари (2)

  1. Elaine каже:

    As USA/NATO have proved time and again their activities are prone to illegality. Serbia was indeed the first illegal war, illegal weapons and the use of pretext. Rumoured to have been the blue print for successive invasions, namely Iraq, USA is using NATO as it’s own personal vendetta and wars of hatred, it has acted abhorantly carving Kosovo from Serbia, proving it will walk roughshod and determined over anyone who stands strong before them and is unopposed using deadly force. USA has no idea of diplomacy – what does it call 78 days of bombing? What does it mean with its repulsive armed forces turning Serbia into a mire? NATO should have been disbanded after the Cold War was over, it is an organisation designed for purpose, it has no purpose now.

Напиши коментар