Република Српска

Вехабије све већа претња

Радикални исламисти у БиХ појачавају активности и ширење верске мржње, упозоравају стручњаци за борбу против тероризма

Чланови и вође вехабија у БиХ појачавају своје медијске иступе и радикалне поруке. Тако, након што је Хусеин Боснић Билал, један од вођа вехабијске заједнице у БиХ, позвао да се Србима и Хрватима уведе харач, на реду је још једно окупљање вехабија.

Следећи скуп вођа вехабија је заказан у Тузли за 25. фебруар. Ту ће се појавити главне вође вехабија у БиХ, Нусрет Имамовић из Горње Маоче и Билал Боснић. Они ће одржати јавну трибину „Савршенство шеријата – погубност демократије“.

Овакве активности у БиХ су веома опасне за уставно уређење БиХ, сматрају стручњаци за борбу против тероризма и упозоравају да безбедносне агенције из БиХ морају реаговати.

Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма, каже да су последње активности вехабија и најаве нових скупова јасна порука да желе да буду део политичког живота у БиХ.

– До сада смо били сведоци да вехабије шаљу поруке да су у БиХ. Сада имамо поруке да су у БиХ и да желе да кроје уређење БиХ по свом моделу. Вехабијска заједница у БиХ дефинитивно, нажалост, постаје део политичког живота – истиче Галијашевић.

Он даље каже да им за остварење тог циља велику помоћ и логистику пружа Странка демократске акције.

– Када год СДА има проблема на политичкој сцени у Федерацији БиХ, али и на државном нивоу, појачава се активност вехабија – наводи Галијашевић.

Према његовим речима, занимљиво је и да су вехабије одлучиле да одрже скуп у Тузли.

– Припаднии вехабијског покрета у БиХ су до сада одржавали скупове у мањим местима. Сада су се одлучили за Тузлу, која је један од већих градова у БиХ. То је још један доказ да вехабије дефинитивно желе да пошаљу јачу политичку поруку – додаје Галијашевић.

Оно што се може видети из последњих порука вехабија, како каже Галијашевић, јесте да су они дефинитивно прихватили политички концепт Турске, јер позивање на харач је турски начин кроз историју.

– Решење за проблем радикалног деловања вехабија би била акција безбедносних агенција. Овакво деловање вехабија путем разних радикалних порука и скупова је противуставно деловање и то је кривично дело. Сад, уколико безбедносне агенције у БиХ раде по закону, оне морају деловати и спречити овакво деловање вехабија – поручује Галијашевић.

У МУП РС је речено да је борба против тероризма један од приоритета рада МУП и да се прате сва окупљања вехабија и ширење верске мржње.

– Полиција РС већ годинама улаже у људске и техничке ресурсе, како би се тероризам и радикални верски иступи у БиХ боље пратили – наводе у МУП РС.

ИМАМОВИЋ

НУСРЕТ Имамовић, један од вођа вехабија у БиХ, већ је хапшен због организованог криминала, угрожавања територијалне целовитости БиХ, напада на уставни поредак БиХ, изазивања расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости и недозвољеног држања оружја или експлозивних материја. Он је почетком прошле године ухапшен у склопу истраге напада на Амбасаду САД у БиХ у Сарајеву, због којег је осуђен вехабија Мевлид Јашаревић. Боснић је такође раније хапшен због подстрекавања на тероризам, али је недуго потом пуштен.

Напиши коментар