Република Српска

Васкрсава истина у Пребиловцима

Освештање обновљеног Храма Васкрсења Христовог и црквено-народни сабор у Пребиловцима код Чапљине означавају побједу истине и васкрсење овог херојског села.

prebilovci

Храм ће бити освештан данас (субота), а предсједник Управног одбора Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура каже да је овај догађај од великог значаја за српски народ и његову историју.

– Напокон се објављује истина о злочину који је почињен у име Независне Државе Хрватске (НДХ). Више од 90 одсто становника Пребиловаца у Другом свјетском рату су побиле усташе, а 1992. до темеља је уништена црква и спомен-костурница у којој су миниране и мошти 4.000 страдалих Срба – подсјетио је Јахура.

Нагласио је да Пребиловци, као село које је током Другог свјетског рата највише пострадало у Европи, заслужује споменик жртвама које су свирепо мучене, убијане и живе бацане у јаму Голубинка код села Шурманци надомак Међугорја и ријеку Неретву у првим данима августа 1941. године.

– Пребиловци овим догађајем васкрсавају – нагласио је Јахура.

Поручио је да се Хрватска и хрватски народ морају суочити са истином и признати злочине над Србима ради окретања суживоту.

– Не радимо ово да бисмо подизали тензије, ми желимо мир на овим просторима, али не на уштрб истине – казао је Јахура и навео да РС заједно са Србијом треба да усвоји декларацију о страдању српског народа током Другог свјетског и посљедњег рата у БиХ.

Историчар Жељко Вујадиновић каже да су Пребиловци један од симбола страдања српског народа у вријеме НДХ.

– Срби су уморени у неизазваном, али плански изведеном походу њихових комшија из сусједних села, што је једна од најстрашнијих карактеристика овог злочина – нагласио је Вујадиновић.

Свету архијерејску литургију у обновљеном храму служиће патријарх српски Иринеј, уз присуство великог броја архијереја и свештеника Српске православне цркве. Освештању би требало да присуствују највиши званичници РС и око 10.000 људи из БиХ и Србије.

Изградња храма у Пребиловцима почела је 2013. године, захваљујући донацијама Срба у дијаспори и помоћи предсједника РС Милорада Додика. Изграђен је на мјесту спомен-костурнице, у којој су биле похрањене кости око 4.000 страдалника, које су минирале хрватске снаге 1992. године. Храм је саграђен по узору на цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол васкрсења. Имена страдалих исписана су на зидовима храма који је СПЦ канонизовала и који се славе 6. августа као Свети пребиловачки мученици.

– Поруке које једино треба послати са тог светог и страдалног мјеста јесу поруке мира, помирења и надасве праштања да се слична злодјела не би никада и никоме поновила, да би помирење и праштање постали жива реалност, а не само пука слова на папиру – нагласио је владика захумско-херцеговачки Григорије.

ikona-sveti-novomucenici-prebilovacki
Свети новомученици пребиловачки

 

Глас Српске

Напиши коментар