Република Српска

Годишњица усташког злочина у Старом Броду

У Старом Броду, код Вишеграда, обележена је 76. годишњица страдања Срба током велике усташке офанзиве у Источној Босни. На Младенце, 1942. у Милошевићима и Старом Броду, на обали Дрине, убијено је 6.000 Срба избеглих из Сарајева, Кладња, Хан Пијеска, са Романије и Сокоца, који су, бежећи од усташа, покушали да пређу Дрину и спас пронађу у Србији.

О злочину, зарад братства и јединства, у Југославији прећуткиваном, од 2008. године сведочи скромно спомен-обележје, и они ретки који су чудом избегли смрт. Тог марта 1942, Црна легија Јуре Францетића до обала Дрине је прогнала све српско из 273 босанска села и вароши, и ту је почео масакр.


Извештај Јелене Божовић

Из наше породице, овде је страдало двадесет и петоро”, каже Милорад Ћебић из Рогатице.

Ристо Боровчанин из Сокоца наводи да су људи, када су схватили да се опасност приближава, почели масовно да скачу у Дрину.

Покољ су, тек на молбу Милана Недића, зауставили Немци, који су патролним чамцима стигли до Старог Брода.

Према речима књижевника Матије Бећковића, Стари Брод је “Титаник” за који нико не зна, иако је, како истиче, у Дрини подављено више него у Атлантском океану, на броду за који зна читав свет.

Око осам хиљада људи је тог пролећа избегло у Србију, у Рачански срез, а Јуре Францетић је свом поглавнику Анти Павелићу послао чутурицу дринске воде уз поруку да је “сретан што може да јави да хрватске усташке пушке сада чувају повијесну хрватску границу на Дрини”. За злочин у Милошевићима и Старом Броду никада нико није одговарао.


Пуковник Милан Јоловић Легенда командант Подрињског одреда “Вукови са Дрине”

РТС

Напиши коментар