Србија

Узнемирујући апел капетана Драгана: Србијо не дај да ме испоруче, Хрвати ће ме убити у затвору!

Не могу да схватим да ме је Србија отписала. Убиће ме у Хрватској ако ми не помогнете, поручио је Васиљковић, после наговештаја да ће ускоро бити изручен Хрватској. Може се лако догодити да буде изручен већ за православни Божић

kapetan-dragan

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, кога Хрватска терети за наводне ратне злочине, упутио је Влади Србије апел из затвора у Аустралији да спречи његову екстрадицију Загребу, упозоривши да ће га у Хрватској убити, уколико му званични Београд не помогне.

– Не могу да схватим да ме је Србија отписала. Убиће ме у Хрватској ако ми не помогнете – рекао је Васиљковић, после наговештаја да ће ускоро бити изручен Хрватској. Он је из притворске ћелије у затвору „Паркли“ рекао за Вечерње новости да дане проводи у тешкој неизвесности.

– Високи званичници Србије су ме охрабривали да издржим робију, да ће ми помоћи. Обећали су ми то. Зато и очекујем помоћ од министра спољних послова Србије Ивице Дачића, са којим сам разговарао, од Владе Србије, од наше амбасаде, од српског народа. Да ме не пошаљу у Хрватску, где ће ме сигурно убити – истакао је Васиљковић.

Он је рекао да му Амбасада Србије у Канбери и Генерални конзулат Србије у Сиднеју не преносе никакве поруке из Владе Србије, јер их нема, додајући разочарано да „то не може да схвати“. Васиљковићев пријатељ Војисалав Илић, који га посећује у затвору, каже да је капетан Драган потпуно клонуо духом, да се физички добро држи, али да је „психички збуњен, те да су сада његове наде окренуте ка Србији и чекању вести из Београда“.

kapetan-dragan

Према његовим речима, представници српске заједнице су престали да посећују Васиљковића зато што аустралијски медији извештавају да је његов случај окончан и да ће ускоро да лети за Загреб.

– На све жалбе капетана Драгана и његових адвоката аустралијско правосуђе је одговорило негативно и једина преостала шанса као привремено спасење од екстрадиције јесте жалба Врховном суду Аустралије – рекао је Илић, додајући да би, уколико би тај суд прихватио жалбу, изручење могло бити одгођено за наредне две године. Према његовим речима, капетан Драган нема новца да плати адвокате који сада „почињу да тргују са њим“ и све више га избегавају из страха да неће наплатити основне трошкове.

– Ако они одустану од даље битке за његову слободу, може се лако догодити да Васиљковић буде изручен Хрватској за православни Божић – упозорио је Илић. Хрватска терети Драгана Васиљковића за ратне злочине, мучење и убијање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у Републици Српској Крајини. Васиљковић, који има аустралијско држављанство, већ осам година се бори против изручења Хрватској, а Федерални суд Аустралије одбацио је 12. децембра његову најновију жалбу на одлуку о изручењу Хрватској.

 

Извор: Вечерње новости

Коментари (2)

  1. milos каже:

    Koji smo mi kartoni od ljudi pa to je neverovatno!naša vlada je nikad punija izdajnika i podguznih buba,a mi sedimo i cutimo.dedovima nam se kosti okreću u grobovima od sramote šta su izrodili!!!Ako se ne dignemo uskoro na noge i na kuku i motiku,odosmo u zaborav,ako onda nema nazad!

  2. Rade каже:

    U srbiji sve same kukavice i izdajnici. Mi smo izdajnicki narod . Pogledajte okolni narodi hrvati muslimani siptari, nigde nisam video da se lako odricu svojih boraca kao u srbiji.drugo nigde nema tih govana i place ih spijuna u okruzenju kao u srbiji a to su: natasa kandic ta rospija bruno vekaric i td a takvih ima u srbiji koliko hocete Pa nije ni cudi sto se ponasaju préma srpskim borcima tako. Sramota jadni smo!

Напиши коментар