Регион

УСТАШКА ПОСЛА: Хрвати уништили спомен-плочу постављену убијеним Србима

На острву Паг по трећи пут оскрнављено обележје посвећено усташким жртвама настрадалим у великом логору смрти Јадовно

Спомен-плоча постављена 29. јуна српским жртвама мученим и убијеним у некадашњим логорима Слане и Метајне, на острву Паг у Хрватској, поново је уништена у ноћи између 18. и 19. јула.

Ово је трећи пут да се оскрнављује плоча подигнута у част погинулим Србима у једном од највећих комплекса логора смрти Јадовно. Председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац каже да овај чин треба строго да осуди и јавност, али и надлежне службе.

– Порука скрнављења спомен-обележја је непоштовање усташких жртава у логорима Слана и Метајна. Досад се о томе ћутало и таква недела су пролазила некажњено. Очекујемо да овај пут починиоци буду кажњени, а да јавност реагује – каже Пуповац.

Иначе, Јадовно је било највећи усташки логор после Јасеновца. Процењује се да је у њему убијено око 40.000 људи, међу којима је било око 95 одсто Срба. Логоре смрти Госпић-Јадовно-Паг основале су власти такозване Независне Државе Хрватске, а логор је постојао од априла до августа 1941.

Журке на српским гробљимаДа је понижење српских жртава у Хрватској заиста брутално, говори и чувена плажа Зрћа, познатија као „хрватска Ибица“, где сваког лета хиљаде младих долазе да се проведу уз журке, алкохол и баханалије карактеристичне за ово место. Нико од људи који се ту проводе не мари за некадашње логоре и српске кости које се налазе близу плаже.

Напиши коментар