Регион

Усташе осудиле Капетана Драгана (ВИДЕО)

У сплитском Жупанијском суду донета је пресуда по којој је српски херој Капетан Драган без иједног јединог доказа осуђен за наводни ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима. Држава Србија није ништа учинила да помогне Капетану Драгану.

Херој српског народа Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган осуђен је данас на 15 година затвора у сплитском Жупанијском суду. Васиљковић је оптужен за наводни ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима.

Прошле седмице Васиљковић је изнео своју одбрану. Он је рекао да је жртва монтираног политичког процеса и да му је одузето 12 година живота. Толико је Хрватска чекала да Аустралија одлучи да изручи Капетана Драгана хрватском правосуђу. Поступак је трајао годину дана и у њему је испитано 60 сведока.

Он је оповргао целу оптужницу, рекавши да никога није мучио и да су сведоци дали у потпуности лажне исказе.

„Нисам никада заповедао затвором, једино сам предлагао нека решења која су ишла у корист људи“, казао је Кеп.

Васиљковић је одбио све оптужбе, од тога да је по командној одговорности крив за наводно злостављање и озлеђивање затвореника у Книну и у Брушкој код Бенковца, те да је наводно учествовао у гранатирању цркве и школе крај Глине.

„Веће су шансе да сам заповедао Анти Готовини него ЈНА, јер су ме они мрзели. Глину сам напустио пре него што се догодило оно што пише у оптужници и нисам починио никакав злочин“, рекао је Капетан Драган.

Његови адвокати су казали да су искази сведока на климавим ногама, и да оптужница ничим није доказана.

„Не само да нисам починио ратни злочин него се запитајте зашто сам постао то што јесам“, рекао је у завршној речи Капетан Драган.

ПАЛИБРК: ВАСИЉКОВИЋ ОСУЂЕН ЈЕР НИЈЕ ЛАЖНО ТЕРЕТИО МИЛОШЕВИЋА

Адвокат Драган Палибрк назвао је данас „катастрофалном“ и „политичком“ пресуду којом је Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, осуђен данас у Сплиту на 15 година затвора због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

„Сматрам да је он на такву казну осуђен зато што није хтео лажно да терети Милошевића пред Хашким трибуналом, већ је сведочио у складу са истином“, рекао је Танјугу Палибрк, који две и по године обилази Васиљиковића у притвору и даје правне савете, али му хрватски суд није дозволио да се формално укључи у одбрану, иако је то била Васиљковићева жеља.

Према његовим речима, данашња пресуда, „нема благе везе са правом“.

„С обзиром да сам анализирао цео предмет, он је без иједног јединог доказа осуђен на правди бога на 15 година робије“, навео је адвокат.

Према његовим речима, процес против Васиљковића је инсцениран 2005. године, од када је хрватско правосуђе безуспешно покушавало да дође до доказа који би њега теретили.

„Чак је и оптужница подигнута без доказа, а нажалост доживели смо и пресуду без њих“, навео је Палибрк.

Према његовим речима, ова пресуда је демострирање силе хрватског правосуђа и показивање праксе да се Срби на сваки могући начин представе као геноцидни народ и ратни злочинци, док се потпуно негира или максимално минимализује улога хрватског народа у страшним ратним злочинима.

Капетан Драган је у притвору већ 12 година, тако да би му према овој пресуди остало још три године да одслужи казну у затвору. С обзиром да су му истекле две трећине укупне казне, Кеп испуњава услов за пуштање на условну слободу.

Коментари (1)

  1. Bratunacki potomci JATD каже:

    Izdrzi kapetane

Напиши коментар