Регион

Усташе мацолама срушиле споменик страдалима у „Олуји“

Један од ретких споменика Србима страдалим у „Олуји“ и другим ратним сукобима на подручју Книнске крајине срушен је у ноћи између четвртка, 12. и петка, 13. септембра у селу Голубић код Книна. Споменик је подигнут 2011. године у порти цркве Светог архиђакона Стефана која је прошле године обележила 550 година постојања, саопштило је Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“.

Спомен плочу са крстом и натписом „Сећање на Голубићане страдале у ратовима“ подигли су мештани Голубића, а на иницијативу Удружења породица несталих Срба из хрватског удружења „Суза“.

„Иако су представници породица жртава у Голубићу под притисцима бранитељских удружења, у договору са локалном влашћу прихватили измену првобитног спомен обележја на којем су се налазила имена и презимена 34 убијена мештанина и поставили нову плочу са новим текстом, ни то није могло опстати“, наводе у Удружењу „Суза“.

Огорчење је, како наводе у Удружењу „Суза“, тим веће што је споменик у Голубићу подигнут две године пре, а срушен и поломљен непосредно после уласка Хрватске у ЕУ.

У Удружењу „Суза“ наводе да су очекивали да ће уласком Хрватске у ЕУ њихово право на сећање и подигнути споменици бити више заштићени и да ће се и на другим местима српских страдања у Хрватској несметано подизати спомен обележја.

„Бол и разочарење породица несталих најновијим вандалским чином рушења споменика у Голубићу је тим већи јер се на нашем списку још увек води 2.000 несталих из периода 1991 -1995″.

У Удружењу „Суза“ се питају како ће се рушење споменика одразити на решавање судбине несталих и њихове сахране у породичне гробнице у Хрватској и зато од актуелне власти тражи да им омогући поштовање права на сећање, као и на убрзање процеса решаванај судбине несталих, наводи се у саопштењу.

Напиши коментар