Србија

ТРАГЕДИЈА: Срушио се хеликоптер који је спасавао бебу, нема преживелих

Хеликоптер РВ и ПВО Војске Србије Ми-17 срушио се синоћ нешто пре поноћи на крају спасилачке мисије транспорта бебе старе пет дана из реона Рашке. Локација пада хеликоптера је у радијусу од 1 км писте Аеродрома Никола Тесла.

mi-17-nesreca

После одлуке да се слети на Аеродром Београд хеликоптер је имао три неуспела прилаза на слетање при изразито неповољним метео условима.

Заставник Небојша Драјић

Заставник Небојша Драјић

Такође како сазнајемо, летачка посада била је тренутно најискуснија хеликоптерска посада у РВ и ПВО Војске Србије. У несрећи су страдали из војске пилот мајор Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Драјић, заставник Иван Миладиновић, као и цивилно лице доктор Џевад Љајић и анестезиолог Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић.

Хеликоптер је полетео синоћ ка Београду и требало је да беба буде превезена на Институт за мајку и дете.

Заставник Иван Миладиновић

Заставник Иван Миладиновић

Стадиони фудбалских клубова Црвене Звезде, Партизана, Чукаричког и Рада синоћ су укључили рефлекторе како би омогућили посади хеликоптера да евентуално слети на неки од ових стадиона, али посада то није успела због изузетно лошег времена.

Контролни торањ изгубио је везу са летелицом у петак, 13. марта у 22.31 сати.

Истражни органи налазе се у ширем реону аеродрома Сурчин где се синоћ срушио воjни хеликоптер коjи jе из Рашке превозио бебу за Београд, рекао jе за Танјуг портпарол Mинистарства одбране и Воjске Србиjе капетан фрегате Jово Kривокапић.

Претпоставља се, како jе навео, да су узрок несреће наjвероватниjе лоши временски услови и магла.

Хеликоптер који се срушио био је оспособљен је за инструментално летење ноћу.

Доктор Џевад Љајић

Доктор Џевад Љајић

Беба из Новог Пазара са респираторним проблемима претходно је била у санитетском возилу које, због одрона на путу између Рашке и Краљева, није могло да прође па је упућен хеликоптер Војске Србије.

Војска Србије у свом саставу има два хеликоптера Ми-17 која су припадала Јединици за специјалне операције (ЈСО). У питању су летелице са евиденцијским ознакама 12550 и 12551. Хеликоптери су оригинално произведени за Совјетски Савез 1989. и 1991. године, а у Србију су увезени 1997. године за потребе Јединице за специјалне операције Ресорса државне безбедности, која их је користила у рату на Косову, у Копненој зони безбедости, као и за редовне актовности и обуку јединице.

Војска Србије преузела је два хеликоптера Ми-17 2006. године и ремонтовала их 2010. године, након чега су укључени у употребу.

Авиони компаније Ер Србија са бројевима лета 375 (из Цириха), 305 (из Брисела) и 545 (из Милана) преусмеравани су због лоше вертикалне видљивости од између 20 и 70 метара до Темишвара. Преусмеравања су се догодила управо у време када је Ми-17 прилазио Београду.

Због ове велике трагедије Влада Србије је 15. март прогласила за дан жалости у Србији.

ПОГИНУЛИ ПИЛОТ – ХЕРОЈ КОЈИ ЈЕ СПАСАО 1.000 ЖИВОТА

Pilot-Omer-Mehic

Пилот Омер Мехић

Један од најбољих пилота Војске Србије Омер Мехић погинуо је у паду хеликоптера који је превозио бебу из Новог Пазара.

Мехић је током службе као официр Војске Србије спасао више од 1.000 људи. Прошао је све од инструктора летења до вође тима за спасавање.

Његови другови из Средње војне школе Маршал Тито у Мостару имају само речи хвале. Како кажу његови пријатељи из војне школе, био је изванредан ђак.

– Омер је био веома добар момак, поуздан, озбиљан. На њега си увек могао да се ослониш. Био је изванредан ђак. Био је генерација испред мене, али је био увек ту за нас млађе – рекао је његов пријатељ Бобан, с којим је ишао у Војну школу.

Омер Мехић је у својој каријери спасио преко 1000 људи, управљао је хеликоптером који је пребацио Александра Вучића до Фекетића прошле године и 2008. је преживео пад хелихоптера. Иван Миладиновић је учествовао у акцији спашавања Газела М-8 2008. године.

КАКО СЕ РАЗБОЛЕЛА БЕБА ИЗ ХЕЛИКОПТЕРА

Фазила Фејизовић, мајка бебе има свега 16 година. Она је после порођаја, на сопствену одговорност, бебу одвела из болнице. Она се после два дана вратила у Хитну помоћ са бебом и пожалила да није могла да ја доји, па га је хранила крављим млеком.

Управо због тога, беба је имала тешке здравствене проблеме, па су лекари покушали хитно да је превезу у болницу у Крагујевцу. У томе их је спречио одрон, а у спасавање се укључио и војни хеликоптер, који је, на жалост, пао надомак Аеродрома Београд.

Отац детета је извесни Адемовић (28) који је у затвору.

– Адемовићи, родитељи оца, обилазили су породиљу и бебу у болници. Сви смо се чудили што оца нема, а тек накнадно смо сазнали да је он у затвору, што су његови родитељи крили – каже извор из болнице у Новом Пазару.

Коментари (1)

  1. Mirko каже:

    Ovo je sve samo nije slucajnost ! Ovo treba istraziti !

Напиши коментар