Свет

ТИХИ РАТ СЕ НАСТАВЉА: CIA се вратила убијању!

Марк Мецети, новинар Њујорк тајмса, у својој књизи износи фрапантне податке о америчкој обавештајној служби, њиховим тајним мисијама и агентима чији је једини задатак да убијају

Новинар Њујорк тајмса и добитник Пулицерове награде Марк Мацети наводи у својој књизи да од терористичких напада 11. септембра 2001. године CIA води „тихи рат“ беспилотним летелицама уз помоћ напредне технологије.

– У последњих 12 година CIA се вратила убијању. Од напада 11. септембра, ова служба се претворила у неку врсту паравојне организације и води тихи рат, навео је Мацети у својој књизи „Пут мача: CIA, тајна војска и рат на крају света“, преноси Дојче веле. Мацети говори о „Војно-обавештајном комплексу“ – организационој конструкцији коју је подстакла нова беспилотна технологија.

– То укључује војску, обавештајне службе и приватне плаћенике. У много чему је ту створен нови статус који им омогућава да у тајним мисијама убијају људе, тврди аутор. Он пише да су нове структуре резултат терористичког напада на Светски трговински центар и Пентагон 2001. године, у којима је убијено више од 3.000 људи, као и да је на основу антитерористичких закона бивше Бушове администрације заобиђена забрана циљаних убистава.

– Од тих напада, настао је читав један нови свет. Границе између војске и обавештајних служби постале су замагљене. Око 60 одсто садашњег особља службе CIA регрутовано је након терористичких напада 2001. Многи од ових агената имају само један задатак: да лове и убијају људе – наводи Мацети.

Према његовим речима, Бушов наследник Барак Обама наставио је са том политиком, чак ју је и пооштрио, између осталог и тајним споразумом са пакистанском владом.

Пакистанске власти, према подацима Уједињених нација, говоре о најмање 330 напада од 2004. у којима је убијено око 2.200 људи. Према тврдњама мреже независних новинара „Бироа за истраживачко новинарство“ у Лондону, тај број је много већи. Најмање 400 жртава су – према наводима Пакистана – били цивили, а више од 200 били су такозвани „не-борци“.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Pa sta ste ockivali neku bolju novost o tome.I prema tome je sada mnogo jednostvnije i lakse nego sto je bilo u skoroj i daljoj proslosti.Odlicno lako i sve ostalo.A ovo sto je sveobjavljeno u knjizi za mene nista nijenovo.I prema tome to postoji i te kako.Jeftino tiho i sveostalo.Ja nemam nista protiv toga to skor ce svi da rade redom.Ali sada oni vode.

Напиши коментар