Свет

Швајцарци убили свог јединог медведа

Швајцари су јуче убили свог јединог медведа. Званичници тврде да је мужјак мрког медведа, под именом „М13“, убијен јер је представљао опасност за становништво.

„Медведа су устрелили ренџери у складу са постојећим планом о поступању са медведима у Швајцарској“, изјавио је за AFP представник Федералне агенције за околину.

Медвед М13 је живео у планинама у истичној Швајцарској, на граници са Италијом.

Двогодишња животиња је редовно залазила у села и засеоке у потрази за храном, а чак је и стекла навику да прати људе.

Медвед се већ од новембра прошле године сматрао проблематичним. Како не би морали да га убију, ренџери су покушали да повећају његов страх од људи бацајући петарде, али очигледно да то није помогло.

М13 је био један од медведа из програма који је покренут у италијанској покрајини Трентино-Јужни Тирол како би се ова животиња, коју су ловци истребили, поново вратила у те крајеве.

Популација медведа на италијанској страни данас броји око 30 јединки.

Активисти из организације за заштиту дивљих животиња (WWF) оштро су осудили акцију швајцарских ренџера.

Они истичу да је нормално за медведа да се пробуди из хибернације и сиђе у долину у потрази за храном и наводе да би се са доласком топлијег времена М13 сам вратио у планине.

Осим тога, с обзиром на то да ускоро достиже зрелост, М13 би се највероватније вратио у Италију да тамо потражи женку, додају представници WWF-a.

Коментари (1)

  1. Marko каже:

    Zlikovci,sta im je medved kriv?

Напиши коментар