Досије

Стравичан злочин немачких нациста у Панчеву (ВИДЕО)

Као одмазду за напад на немачке војнике, Вермахт је насумично изабрао 36 људи са панчевачких улица, 21. априла 1941. године у преподневним часовима

Zlocina-nemackih-nacista-Pancevo-1941-07

Један од најгорих нацистичких злочина у Другом светском рату у Србији је онај који се десио у Панчеву. Као одмазду за напад на немачке војнике, Вермахт је насумично изабрао 36 људи са панчевачких улица, 21. априла 1941. године у преподневним часовима. Нешто касније, они су повешани и стрељани.

Zlocina-nemackih-nacista-Pancevo-1941-06

Жртве су подељене у две групе. Прва група је одведена одмах поред улаза у гробље где су направљена импровизована вешала, а друга група је поређана испред гробљанског зида. Пре егзекуције, овим људима је „суђено“: 18 њих је осуђено на смрт вешањем, а 18 на стрељање. „Ти уже, ти метак“, говорио је нацистички званичник који их је „осудио“.

Zlocina-nemackih-nacista-Pancevo-1941-05

Zlocina-nemackih-nacista-Pancevo-1941-04

Једна од жртава била је жена која је продавала поврће на градском тргу. Међу настрадалима нашао се петнаестогодишњи дечак, чији је „злочин“ било то што сабља његовог мртвог оца виси на зиду куће.

Zlocina-nemackih-nacista-Pancevo-1941-03

Овај масакр наредио је командант града Оберстлојтнант Фриц Банделов, као одмазду за убијена два немачка војника у окршају са остацима југословенске војске, три дана после капитулације.

Герхард Гронефелд, немачки војни фотограф, снимио је егзекуцију Срба.

Zlocina-nemackih-nacista-Pancevo-1941-02

Zlocina-nemackih-nacista-Pancevo-1941-01

Вешање је добровољно извршио један Фолксдојчер, месарски помоћник који овај „језиви посао“ како је написао Гронефелд, „обавио са великом бруталношћу и очитим задовољством“, што се може видети и на фотографијама.

Погледајте видео стравичног страдања људи:

Телеграф

Коментари (1)

  1. Srdan каже:

    EXIBITION NYC TO PARIS

Напиши коментар