Свет

Страни плаћеници и вође протеста убијају по Кијеву

Руски државни медији и званичници владајуће партије Уједињена Русија упозорили су данас на опасност од наоружаних пљачкаша у Украјини и апеловали су на јавност да снажно подржи председника Русије Владимира Путина по питању евентуалне војне акције.

Како наводи АФП, државни медији, које контролише Кремљ, покренули су пропагандну операцију са циљем дискредитовања нових власти у Кијеву и изазивања гнева због наводно нехуманог понашања према делу украјинског становништа који говори руски.

Подстичући сумње у умешаност међународне заједнице у протесте у Кијеву, телевизија „Русија 24“ приказала је исповест младог Руса који тврди да су му платили да буде снајпериста опозиционих снага.

Тамо има плаћеника… они долазе из различитих земаља – САД и Немачке, долазе у идентичним војним униформама, испричао је тај Рус.

Он је рекао да страхује од одмазде због овог сведочења, тврдећи да вође протеста у Кијеву „једноставно доведу људе у подрум и убију их“.

Млади Рус, који је представљен само као Владислав, снимљен је док су га испитивали истражитељи након привођења у региону Бријанск, на граници са Украјином.

„Русија 24“ је упозорила да „плаћеници сада одлазе на Крим“. „Њихови циљеви су сада довољно јасни: да испровоцирају нови талас кризе да би могли да пљачкају“, објавила је та тв станица.

Исти тв канал је интервјуисао гувернера области Белгород, на граници са Украјином, Јевгенија Савченка, који је упозорио да су „групе наоружаних људи“ у покрету и да су покушале да блокирају аутопут који води до Крима.

У међувремену, руски посланици истичу расположење националног јединства поводом Украјине.

„Ситуација у Украјини је ујединила читаво руско грађанско друштво“, изјавио је посланик странке Уједињена Русија Леонид Слутски, који је председник одбора доњег дома парламента за везе са бившим совјетским републикама.

„Сви недвосмислено подржавају наш став да треба да заштитимо свој народ Украјини и не дозволимо да руски језик и Руси буду протерани из Украјине“, рекао је он, пренела је агенција РИА Новости.

Владајућа странка Уједињена Русија позвала је Русе да данас прошетају центром Москве, назвавши Украјинце „братским“ народом коме су „потребне наша заштита и помоћ“.

Уједињена Русија је упозорила да етнички Руси у Украјини трпе „прогон и насиље зато што говоре руски, пријатељи су Русије и не признају присталице националисте Бандере које су заузеле власт“.

Степан Бандера је био контроверзни герилски лидер украјинских националиста за време и после Другог светског рата, чије су се снаге бориле и против нациста и против Совјета.

Коментари (1)

  1. zoranu каже:

    Tesko se moze zaustaviti ovo. Rat mora biti, da bi se precistio otpad. Inace nastavak slijedi. Kao i mi sa siptarima. Sa njima se NE moze zivjeti. Oni moraju otici sa KiM, e onda ce biti mir i prosparitet.

Напиши коментар