Историја

Стан’ путниче и прочитај овај спомен

Борачко гробље крај цркве у Великој Моштаници подигнуто је углавном над празним гробовима, у част ратницима-сељацима чије су кости расуте далеко од родног краја

boracko-groblje

ПОТРЕСАН СПОМЕНИК СРПСКОЈ РАТНОЈ ТРАГЕДИЈИ

Борачко гробље крај цркве у великој Моштаници један је од најпотреснијих споменика у Србији. Подигнуто је углавном над празним гробовима, у част ратницима-сељацима чије су кости расуте далеко од родног краја. Кише и снегови су већ начели речи посвете „Стани брате и прочитај…“ урезане у меки камен белега над шест гробова јунака „Посавског баталијона народне војске“ изгинулим у српско-турским ратовима 1876-1878. године.

boracko-grobljeСто година од почетка Великог рата неке пажљиве руке и даље брижно одржавају споменике 121 ратника из Велике Моштанице који су страдали у туђини. Сва српска трагедија 20. века сажета је у једноставним посветама и порукама споменика. На понеком од њих су фотографијама ведрих младих људи пуних снаге, направљене пре него што су збрисани огњем и челиком.

– Надгробни споменици у порти моштаничке цркве представљају јединствену појаву и бројношћу, а још више особеношћу садржаја – записала је Миланка Миловић, стручњак у области заштите културних добара.

– За разлику од других порти где су најпре сахрањивана свештена лица и виђенији људи, у моштаничкој порти нема споменика ни јереју, ни ктитору, ни кмету сеоском. Сви споменици су почасног карактера, посвећени успомени на сељаке ратнике из свих ратова за ослобођење, од краја прошлог до средине нашег века. То је ратничко гробље.

 

Новости

Коментари (1)

  1. Uzalud каже:

    UZALUD SU GINULI KADA DODJE JEDAN ,,IZDAJNIK,, I SVE POKLONI I RASPRODA….OVO STO NAM SADA VODI DRZAVU JE SAMI GO IZDAJNIK, FUKARA I OLOS…

Напиши коментар