Србија

Србија купила два, а комшије 136 хеликоптера

Државе настале распадом бивше Југославије у протеклих четврт века купиле су или добиле 136 нових или половних хеликоптера за потребе својих оружаних снага док је Србија, у истом периоду, купила само два транспортна хеликоптера за Војску Србије.

Ми-17В5

Хрватска, Словенија, Македонија и Федерација БиХ купили су или добили у виду донације од пријатељских земаља 136 нових или половних хеликоптера.

Највише је набавила Хрватска, која је купила 63 хеликоптера, затим Федерација БиХ 31 летелицу, Македонија 26 хеликоптера, а Словенија 16 хеликоптера.

Највише је било половних хеликоптера, набављених из разних цивилних и војних извора, било их је и са црног тржишта, а данас у употреби око 87 тих летелица.

Ипак, било је и озбиљних набавки нових хеликоптера, па је Хрватска купила 10 нових руских Ми-171 и исто толико америчких Бел-206.

С друге стране, од 1991. године када је у јединице ЈНА стигла последња Газела из фабрике у Мостару, Србија је купила тек два нова Ми-17, који још нису испоручени из Русије.

Године 1998. купљена су по два половна хеликоптера Ми-17 и Ми-24, али они нису купљени за војску него за Јединицу за специјалне операције Ресора државне безбедности.

Након што је ЈСО расформирана, они су 2006. били пребачени у надлежност војске. Војска је тек 2010. ремонтовала два транспортна Ми-17, од којих се један срушио у марту прошле године приликом евакуације бебе из Новог Пазара, док су два хеликоптера Ми-24 расходована и већ годинама пропадају на аеродрому Батајница.

Новинар ваздухопловног портала Таногсикс (www.tangosix.rs) Живојин Банковић агенцији Бета је рекао да су Србија и Црна Гора наследиле највећи број хеликоптера некадашње ЈНА и да су годинама трошили те ресурсе, због чега није учињено ништа како би се флота благовремено обновила нити модернизовала.

„То говори о немару и небризи државе која се уљуљкивала у утиску да има силу а дошли смо до тога да се све истопило за ових 25 година. Право је питање да ли би наручили и ова два хеликоптера из Русије да се није десила трагедија из марта 2015. године, када је погинуло седам људи“, рекао је Банковић.

Према његовим речима, Србија је још 2007. године спала само на један транспортни хеликоптер Ми-8, након чега је до 2013. године ремонтовано шест хеликоптера. Тренутно су у употреби само два Ми-8 и један Ми-17, и то је у овом моменту комплетна транспортна авијација ВС.

„Међутим, један Ми-17 ‘испада’ из употребе наредне године а преостала два Ми-8 2018. године. Утолико се не може говорити о томе да ће набавка ова два Ми-17 решити проблем флоте транспортних хеликоптера у Ратном Ваздухопловству Војске Србије. Ако се остане на томе да се набаве само та два хеликоптера, ништа се неће побољшати и ако се до 2018. ништа не уради на ремонту и даљој набавци ВС ће имати само два Ми-17.

У претходној деценији представници српског РВ-а више пута су помињали да је нашој војсци потребна ескадрила од 10 до 12 таквих хеликоптера, а Ми-17 је одавно изабран као тип који има најповољнији однос цене и квалитета“, рекао је Банковић.

Он је додао да, осим малог броја транспортних хеликоптера Ми-8 и 17, Војска Србије користи и око 15 лаких хеликоптера Газела. Број оперативних примерака варира а постоји проблем са недостатком резервних делова и даљом логистичком подршком.

 

Бета

Напиши коментар