Србија

СРБИ СА КОСОВА: Одбијамо споразум!

Представници Срба из четири општине на северу Косова и Метохије тврде да су изиграни и разочарани, и за понедељак најављују митинг

Представници Срба са севера Косова и Метохије поручују да нису задовољни предлогом споразума који је парафиран у Бриселу између представника Београда и Приштине и да никада неће прихватити успостављање косовских институција на северу покрајине.

Они су за понедељак, 22. април, у Косовској Митровици најавили митинг на којем ће донети одлуку о формирању Скупштине северног Косова.

–  Не прихватамо нити ћемо икада пристати да се на територијама наших општина успоставе албанске институције, да на овом делу територије РС заживи независно Косово нити ћемо дозволити да се овде успостављају закони тзв. државе Косово – рекао је заменик директора Владине канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић.

Он је додао да је “ово одувек била Србија, ово ће бити Србија и све док смо ми овде, сигуран сам да ћемо успети да се одупремо овим притисцима и претњама и да ћемо сачувати овај део Републике Србије”.

Пантић је рекао да текст споразума није достављен од представника српскеВладе, већ од пријатеља из међународних организација

– Споразум је апсолутно неприхватљив, полиција ће радити по косовским законима, правосуђе ће бити у оквиру косовског правосуђа, никакве везе нема са РС, са МУП-ом РС, са Министарством правде. Дефинитивно повлачење РС са ових простора – рекао је Пантић.

Он је најавио да ће се “о даљим корацима консултовати са нашим грађанима и даље ћемо наставити нашу борбу и нећемо дозволити да се овај, као ни претходни споразуми спроведу на терену”. Он је позвао грађане да остану мирни као што су били и до сада, да буду уз своје локалне самоуправе и да не подлежу емоцијама.

Пантић је упутио поруку Ивици Дачићу да макар последњи пут посети Косово и Метохију и објасни грађанима шта је то потписао у Бриселу, шта је то урадио што је у скалду са Уставом РС “и да нас више не зову у Београд на консултације већ да дођу и кажу грађанима за шта су жртвовали део територије”.

– У понедељак ће бити одржан Сабор српског народа, на коме ћемо највероватније донети одлуку да се формира Скупштина северног Косова и Метохије – рекао је Пантић.

Начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић каже “да је неко дао себи за право да народу на Косову и Метохији одузме суверенитет, да прихвати седам условних принципа Немачке Владе и да Београд изврши притисак и промени свест Србима на Косову”.

Он је упутио државном врху поруку да са својим породицама дођу и живе на Косову и Метохији за које тврде да није независно и нагласио да “оно што нису могли на Косову да ураде Албанци и међународни представници, урадила је власт у Србији”.

– Неко је дао себи за право да српском народу одузме суверенитет, да у наше име одлучује и намеће власт коју ми не признајемо и нећемо признати. О овоме што се данас десило, писаће српска историја – рекао је Недељковић и истакао да је “прекршен Устав РС, онај на коме су државници полагали заклетву и требало је да прво промене Устав, па тек онда да потписују ове срамне споразуме”.

Недељковић се заложио да се против свих који су прекршили Устав Републике Србије поднесу кривичне пријаве, а позвао је и Ивицу Дачића и Александра Вучића да дођу на север Косова и народу кажу зашто су морали да ураде оно што су у Бриселу урадили.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић назвао је преговоре у Бриселу “фарсом и позоришном представом” и нагласио да је “Приштина у преговоре ушла да би четири општине на северу интегрисала у косовско друштво”.

– Преварени смо, изиграни, разочарани, али нема места за панику јер ми нећемо дозволити да заживи нека фантомска држава – рекао је Миловић.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да “власт заслужује презир, да ово није дан д и да се без обзира на неповољан развој ситуације, мирним путем морамо изборити за останак и опстанак у држави Србији”.

Народни посланик из Лепосавића Бојан Јаковљевић је рекао да “ако је тачно оно што је у албанским медијима објављено онда неће бити наших институција на Косову”. Он се заложио за одржавање референдума у целој Србији на коме би се грађани изјаснили да ли су за Косово и Метохију у саставу Србије или за Европску унију.

Напиши коментар