Србија

СРАМНО: Капетан Драган у Сиднеју предат усташама, на путу је за Хрватску

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, полетео је из Аустралије за Хрватску, где ће бити изручен након десет година судског поступка, објавила је данас аустралијска влада.

kapetan dragan

Он је јутрос на аеродрому у Сиднеју предат усташким полицајцима, а очекује се да ће сутра стићи на аеродром у Загребу, након чега ће бити пребачен на Жупанијски суд у Сплиту.

Васиљковић, који је у Аустралији живео под именом Даниел Снеден, ухапшен је у Перту 2006. године и од тада се налази у екстрадиционом затвору, осим периода које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. године, након којег је на основу одлуке Врховног суда поново ухапшен.

Влада Аустралије је у новембру 2012. донела одлуку да Капетана Драгана изручити Хрватској, након вишегодишњег правног „натезања“ и покушаја одбране да оспори усташки захтев за изручењем који је поднет 2005.

Васиљковић је 2013. пролонгирао изручење Хрватској пошто је судија аустралијског суда прихватио његову жалбу којом је тврдио да је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних грешака које су супротне Женевској конвенцији. Ту одлуку је, међутим, поништио савезни суд.

Капетана Драгана Хрватска тражи у вези лажних оптужби за наводне ратне злочине почињене у време када је био командант у Републици Српској Крајини 1991. и 1992. године. Према лажној оптужници коју је објавило усташко Тужилаштво Шибенско-книнске жупаније, Васиљковић је наводно мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијени и командовао нападом на Глину у којем је наводно било цивилних жртава. Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, негира све ове лажне оптужбе.

Коментари (1)

  1. slavko каже:

    ode u naj gori zatvor bice mu gore nego gavrilu principu u becu o boze imali te pomozi

Напиши коментар