Регион

Сраман извештај Радио Ватикана!

Владика Иринеј примећује да, према логици Радио Ватикана, Срби у Хрватској никада нису жртве – ни када су нападнути и претучени.

Епархија далматинска, односно Српска православна црква (СПЦ) огорчени су начином на који је Радио Ватикан известио о догађајима код Кистања, у Хрватској, када је пребијено шест богослова српске националности, пореклом из Републике Српске, као и тврдњом да СПЦ није имала свог представника на устоличењу папе Франсиска.

У саопштењу Епархије далматинске се наводи да су „до неба ожалошћени“ вешћу тог радија који је вербални и физички напад на православне богослове без икаквог повода и кривице, оправдан речима да су „добили оно што су заслужили“.

Уместо очекиваних речи „утехе и истине, речи јеванђелске љубави“, Радио Ватикан је, како се наводи у саопштењу, објавио неистину што потврђује и налаз полицијске управе Шибенско-книнске жупаније, који је објављен у свим хрватским медијима, а који каже да је „напад на ученике у Кистању учињен из мржње“.

„Због тога је државно тужилаштво подигло кривичне пријаве против актера овог уличног злодела“, подсећа Епархија далматинска и додаје да то, нажалост, није једина неистина.

Поред прве неистине, додаје се, објављена је и друга – да једино СПЦ није послала свог представника на устоличење новог папе Франсиска, иако слике са пријема у Ватикану јасно потврђују да је тамо био архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије који се сусрео с папом Франсиском.

Истим поводом реаговао је и епископ бачки иИринеј, оценивши да би поменуте речи изговорене на Радио Ватикану на хрватском језику, дан уочи инаугурације папе, „биле невероватне да, нажалост, нису стварно изговорене“.

„Њихове речи – послате у етар у часу свечаном и важном за Римокатоличку цркву, за хришћанску васељену, за велике светске религије и за цивилизовани свет уопште, притом за време свете четрдесетнице или великог поста у црквама Истока и Запада – показују да они који су их изговорили немају у суштини ништа заједничко са хришћанством“, навео је владик бачки.

Владика Иринеј примећује да, према логици Радио ВатиканаСрби у Хрватској никада нису жртве– ни када су нападнути и претучени.

Они су, увек и заувек, зна се, агресори, па само то могу да буду и у православном манастиру Крки из 14. века, а да и не говоримо о целој Далмацији, у коју су се доселили истовремено и – невероватно, али истинито – заједно са Хрватима и то не само по принципијелно сумњивом сведочанству неког бизантског цара знаног под именом Константин Порфирогенит, него и по сведочењу свих средњевековних западних хронографа“, указао је владика бачки.

Владика Иринеј, који је и портпарол СПЦ, оценио је да је извештавање Радио Ватикана „не мала мрља и срамота“ у оквиру, иначе, достојанствене и величанствене свечаности инаугурације новог поглавара Римокатоличке цркве.

„Овим је ударен шамар и њему, носиоцу имена светога Фрање Асишког, папи који је наступио смерно и са речима љубави према свима, а и његовом претходнику…“, рекао је владика Иринеј, додавши да је исти радио у емисији три дана касније, под насловом „Црква је против свих облика насиља“, покушао да исправи претходно изговорено, што је било још „грђе и срамније“.

Напиши коментар