Православље

Благодатни Огањ из Јерусалима први пут ће бити донесен у Београд!

На Велику Суботу 11. априла, први пут у историји Србије, специјалним летом из Тел Авива биће свечано донет Благодатни Огањ.

blagodatni-oganj

Традиција доношења Благодатног Огња из Храма Васкрсења Христовог у Русији потоји више од 10 година. Ове године, благословом Његове Светости Патријарха Српског господина Иринеја, званична делегација Српске Православне Цркве, на челу са епископом Славонским Јованом, први пут ће се упутити у Јерусалим да заједно са руском делегацијом учествује у молитвеном дочеку силаска Благодатног Огња.

Тим поводом Патријарх Српски у писму упућеном свим архијерејима, свештенству и верницима Српске Православне Цркве у Отаџбини, региону и расејању пише: «Планирано дело има Наш благослов и пуну подршку три Патријаршије – древне Јерусалимске, Сестринске Руске и наше Српске, али би пројекат био неизводљив без несебичног ангажовања више благоверних личности из Србије и Руске Федерације, чије добротворство и труд у свему заслужују сваку похвалу.»

Званично учешће српске делегације на Васкршњим свечаностима у Јерусалиму, организовали су: Фонд Свехваљеног Апостола Андреја Првозваног из Москве и Центар Националне Славе из Санкт Петербурга.

Доношење Благодатног Огња специјалним летом из Јерусалима у Београд организоваће московски Фонд Светог Василија Великог.

У свом обраћању оснивач Фонда Светог Василија Великог Константин Малофејев истиче:

«Чудо силаска Благодатног Огња и његово преношење из Храма Христовог Васкрсења, у све делове православног света, има дубоко симболичко значење: за нас је ова Света светлост опипљив доказ Васкрсења Христовог која обнавља и уноси живот у читаву Васељену. Део те Васељене је и нама братска Србија која ће први пут ове године бити озарена Васкршњим јерусалимским огњем. Зато верујем да ће тај пламен, као никада до сада, на потпуно очигледан начин народу српском показати истину да Светлост долази са истока, светлост истинског живота, моралне чистоте и духовности».

Координацију учесника и организатора овог догађаја преузео је Медија центар Ногина и Куриноја «Руски Експрес» из Београда.

Суоснивач Руског експреса познати београдски адвокат Горан Петронијевић сматра да ће у овим тешким временима предстојећи догађај бити више него симболичан:

«У тренутку кад Русију оптужују да су се, наводно, њеном кривицом Србија и земље балканског полуострва нашле на «огњеној линији», доношење Благодатног Огња у Београд, уз помоћ Руса, сведочи читавом свету о каквом је Огњу реч! Руси су вековима увек били уз нас — и у добру и у злу! И овога пута смо им захвални што ће нам заједно са чудесним Огњем из Јерусалима, на овај Светли празник Васкрсења Христовог, поново дати делић њихове светлости и топлине њихове душе!»

Благословом Патријарха Иринеја, поглавара Српске Православне Цркве, одмах по доласку на београдски аеродром Никола Тесла, Благодатни Огањ ће, уз пратњу, бити превезен у Храм Светога Саве. Тим поводом ће, испред Храма, бити постројена Гарда.

У 23.30 Благодатни Огањ ће бити предат Патријарху Српском који ће га поделити окупљеном народу, након ћега ће тачно у поноћ почети Васкршња Литургија.

У саставу делегације која ће отпутовати по Благодатни Огањ у Јерусалим биће и званични представник српских власти господин Душан Јововић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију. Он ће бити одговоран за превожење Благодатног Огња на Косово и Метохију у манастир Грачаницу.

Поред Косова и Метохије, Благодатни Огањ ће бити предат и православним верницима у Црној Гори, Републици Српској и Хрватској.

Очекује се да Благодатни огањ приспе по следећем распореду:

Србија

 • Београд, Аеродром Никола Тесла — 11. априла 2015. у 19:00 часова.
 • Храм Светога Саве на Врачару — 11. априла 2015.
  Васкршње јутрење у 23:30 ч. у наставку — Света Литургија у 00:00 ч.
 • Манастир Грачаница, 13. априла 2015. Света Литургија у 9:00 ч.
 • Пећка Патријаршија, поподневни часови.
 • Манастир Дечани, вечерња служба.
 • Манастир Сопоћани, 14. април 2015. пре подне.

Република Српска

 • Бања Лука, Храм Христа Спаситеља — 11. април 2015.
  Васкршње јутрење у 23:30 ч. у наставку — Света Литургија у 00:00 ч.

Црна Гора

Цетиње, Цетињски Манастир — 12. априла 2015.
Васкршње јутрење у 4:00 ч.

Подгорица, Храм Христовог Васкрсења — 12. април 2015.
Света Литургија у 8:00 ч.

Хрватска

Пакрац, Саборни храм Свете Тројице — 12. април 2015.
Васкршње јутрење у 4:00 ч.
Света Литургија у 9:30 ч.

На свечаном дочеку Благодатног Огња у Београду у Храму Светог Саве очекује се и присуство председника Републике Србије Томислава Николића.

Богослужење ће директно преносити РТС, док ће за територију Русије директан пренос вршити телевизија ЦАРГРАД. У плану је да се моменат доношења Благодатног Огња у Храм Светога Саве прикаже на руским телевизијама у оквиру директног пренос Васкршње Литургије из Храма Христа Спаситеља у Москви.

 

Извор: Руски Експрес

Напиши коментар