Приче ветерана

Сорош на нишану Државне безбедности

Пише: пуковник Драган М. Филиповић – оперативац Државне безбедности, један од оснивача ЈСО

Филиповић препричава једну, јавности потпуно непознату операцију српске Службе која је током бомбардовања Србије 1999. планирала убиство познатог србомрсца и озлоглашеног произвођача „обојених револуција“ Џорџа Сороша.

Soroš

Почетак НАТО агресије на Југославију затекао ме је на функцији специјалног саветника начелника Службе државне безбедности за извођење тајних операција у иностранству. Процена је била да би се Сорошевим уклањањем дестабилизовала најјача глобалистичка мрежа на Балкану, а тиме значајно умањила и моћ политичког и пропагандног утицаја алијансе у овом делу света. У време када се интензивно одвијала НАТО агресија, чији је Сорош био иницијатор, оправданост радикалног наступа према њему није довођена у питање.

Као атентатора на Сороша, српски безбедњаци су одредили Мунгоса, искусног припадника резервног састава ЈСО. Он је савршено познавао језик и културу земље у чији је туристички центар Сорош планирао да оде на одмор.

Мунгос је границу прешао илегално и чим је стигао до првог насељеног места, пријавио се властима као „војни дезертер“. Тај статус му је легализовао даље кретање, а добио је и формулар са листом адреса „невладиних хуманитарних организација“ којима је могао да се обрати за помоћ. Туристичка сезона је већ почела, почели су да пристижу и сезонски радници, па је и његов долазак прошао незапажено.

Изнајмио је стан са погледом на објекат где је требало да одседне Сорош, као и једну гаражу која је требало да му послужи за склањање и евакуацију после извршене акције. Да би избегао сваку сумњу, за изнајмљивање стана платио је две године унапред, јер је наводно имао намеру да започне неки приватни посао. Сорош је требало да стигне тек за месец дана, па је Мунгос искористио прилику да се зближи са локалним становништвом, па чак и са једним од Сорошевих домаћина.

Међутим, и поред брижљиво планиране операције, Сорош је долазак у монденски туристички центар одложио најпре за месец дана, а касније и за два. У међувремену, завршено је и НАТО бомбардовање Србије, па је тадашњи начелник РДБ-а Раде Марковић наредио да се обуставе све акције које би у новим условима биле политички контрапродуктивне. Мунгос је, међутим, инсистирао да се акција обави до краја, на шта је Марковић одговорио да Служба не може стајати иза „приватног рата са Американцима“.

Са Мунгосом сам се убрзо и сам. Рекао ми је да ће сам финансирати акцију и да ће посао урадити до краја. Подржао сам га. Међутим, убрзо је успешно завршена једна од раније започетих акција, што је у Европи изазвало велику пометњу. Као потенцијални извршиоци, између осталих, осумњичени су и Срби, што је допринело правој хајци и појачаном контролом југословенских држављана. Тимови ангажовани на другим акцијама морали су убрзано да се евакуишу. Иако ме је Мунгос убеђивао да се и даље осећа безбедно, наредио сам му да се врати. Када се данас тога сетим, мислим да сам погрешио.

Коментари (14)

 1. Лука каже:

  Штета што акција није успела.

 2. Nesko sever koameta каже:

  Operacija”Sakal”.Uspelo je dosta toga.

 3. Б каже:

  некада смо имали службу

 4. zoran каже:

  Сигурно да си погрешио. Оперативац би требао да постане светац, јер би тим чином спасао хиљаде других, невиних људи из целог слободољубивог света. Још није касно.

 5. iz glave каже:

  никад није касно

 6. DareNS каже:

  Mungos,trebao si da “raspališ”,kao nekad…,seti se naredbi komandanta,kad ti pošalje kote…Možda treba pokušati opet…Pohvala za pokušaj!!!

  1. ЈЕДИНИЦА каже:

   То није тај Мунгос.

 7. Hitman каже:

  Koja je ova akcija koja je ranije završena ako nije tajna? Mislim, što bi bila nakon svega? U poslednjem pasusu je navedena.

 8. Горан 6897 каже:

  Какви све ви цареви били.
  За ово сам први пут прочитао у Бљицу и сва та пљувачина и пропагандистички наратив нису ми нимало помутили одушевљење. Данима понављам свима око себе: каквог смо ми председника и какву службу имали бре! То бре, право у њушку.
  Жао ми је јако што акција није успела али сам сигуран да многе друге јесу. Тако се води рат против глобалиста и једног дана цела планета ће славити нашу борбу 1999.-те.
  Као и кроз минуле векове: гинули смо први јер смо гинули за исправну ствар и општу ствар.
  Када год ми Руси нешто приговарају што имамо килаву власт (да не употребим неки други израз) ја због херојства наших 1999. имам савршен одговор због савршеног наслеђа које су нам оставили: ми смо ратовали са НАТО, а ви? где сте оно били ви тада? одма крену: аа немој тако, па имали смо издајника па ово па оно. Ништа брате, знамо ми све, него онако, само те питам :).

  Надам се да је дружба остала кад је служба укинута. Није сила и способност у зградама и опреми – отказ или пензија не гасе срце и ум већ само одлажу коначни обрачун са окупационим трупама.

 9. CETNIK каже:

  Braco nokad nije kasno za tog olosa

 10. Teks каже:

  Nikad nije kasno da se satre taj ološ!

 11. Gacha74 каже:

  Zato se danas Haradinaj i Taci baskare po Evropi, sasvim bezbrizno, makar kada su nase sluzbe u pitanju, a kako i ne bi ako pogledamo ko nam vodi drzavu, sluzbe.

 12. Bledoliki каже:

  dzabe sada, sluzba je skroz privatizovana, deca sa ulice dolaze da rade bez ikakvih provera, bitno samo da si drug član partije, mnogo informacija curi svakodnevno, opste rasulo i haos vlada, sluzbom komanduju strane slutbe, mi se vise nista ne pitamo, veliki razdor između vojvodine i srbije, nekom tako odgovara, uglavnom dotakli smo dno. raspad. Direktori nesposobni, neskolovami, korumpirani, prodani. Znate ko je Gašić. Tačka.

Напиши коментар