Регион

СЛУЧАЈНОСТ ИЛИ НЕ: Европа поздравила Хрвате усташким грбом!

Желећи да упуте добродошлицу новој чланици у ЕУ, администратори Европског парламента, одабрали су потпуно погрешан начин, и сам улазак Хрватској честитали усташким грбом

На званичној Фејсбук страници Европског парламента догодила се незапамћена грешка!

Иако су вероватно имали добре намере, знање очигледно нису па су добродошлицу новој чланици у ЕУ и сам улазак уместо државним честитали усташким грбом.

Овакав гаф није оставио равнодушним ни неке Хрвате, који су одмах уочили грешку и реаговали.

Првобитна честитка поводом уласка у ЕУ, у облику фотографије на којој је великим словима на енглеском језику био исписан натпис „добродошли“ имала је велику грешку – у доњем десном углу био је „хрватски грб“ који почиње са белим пољем и нема круне.

Пошто су неки од корисника, већином хрватских, уочили грешку и почели да се жале, администратори су убрзо реаговали и поставили актуелни државни грб.

Хрватски медији овим поводом подсећају да је усташки покрет настао као реакција на убиство праваша Стјепана Радића 20. јуна 1928. у парламенту Краљевине СХС.

После напада Хитлера на Краљевину Југославију, огранак усташког покрета под вођством Славка Кватерника је 10. априла 1941. у Загребу прогласио Независну државу Хрватску. Вођа усташког покрета, Анте Павелић, је 15. априла дошао из Италије и преузео власт. Нова држава је обухватала данашњу Хрватску (без Истре), Срем, Босну и Херцеговину. Убрзо је Павелић потписао приступање НДХ силама Осовине.

Највећи злочини су почињени у конц-логору Јасеновац где су на најразличитије начине нехуманим поступцима мучени и убијани Срби, Јевреји, Роми, Бошњаци и људи других националности, њих 700.000.

Коментари (1)

  1. Данко Б. Марин каже:

    И најновији геноцид био случајност?

Напиши коментар