среда, 22. 03. 2023.

СКАНДАЛ: Наставница деци даје задатке на хрватском!

Аленка Орешчанин ученицима ОШ „Марија Трандафил“ поделила контролне задатке из математике написане на хрватском језику. Сљедбеник и дјелилац неке од спорних речи

Спорни контролни задатак

Спорни контролни задатак

НОВИ САД – Срамота!
Наставница разредне наставе у новосадској основној школи „Марија Трандафил“ Аленка Орешчанин ученицима даје контролне задатке написане на хрватском језику, док поједине задатке оцењује речју „точно“, тврди отац основца из те школе.

– Запрепастио сам се кад ми је син показао школски рад из математике у којем је уместо речи следбеник писало сљедбеник. Након тога је кући донео задатак у којем је писало дјелилац уместо делилац. Не знам о чему је овде реч, али сигурно знам да моје дете похађа школу у Србији, и то на матерњем српском језику. Немам ништа против хрватске ијекавице, али зна се који је службени језик код нас – каже отац основца који је желео да остане анониман.

С друге стране, наставница Орешчанин каже да јој се још нико није пожалио поводом правописа јер, како тврди, никада у животу није користила хрватску ијекавицу.
– Не знам да ли се те речи на хрватском језику тако и пишу, а не још и да их употребљавам. Вероватно је реч о штампарској грешци, јер је реч о задацима који круже међу наставницима. Поред тога, не оцењујем задатке речима, већ штиклирањем – каже наставница.

Покрајинска просветна инспекција до закључења броја није одговорила на наша питања у вези са овим случајем.

Основна Школа „Марија Трандафил“

Основна Школа „Марија Трандафил“

Прекречила „Бој на Косову“

Аленка Орешчанин је 2007. смењена с места директора ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња“ из Врдника јер је наредила да се прекречи дело академског сликара Воје Стаменића „Бој на Косову“.
– Слика је прекречена јер ју је прекрила буђ и као таква није могла да буде у учионици – изјавила је раније.

 

Извор: Курир
2 коментара

  1. Novosađanin

    Ovo nije na hrvatskom, nego na bosanskom (bošnjačkom) ili crnogorskom čim je napisano ćirilicom.
    Svejedno, ne bi trebalo ovakve zadatke davati na tom jeziku

  2. Vasilj

    Ona je svojevremeno 2007. godine naredila da se prekreci slika Kosovski boj na zidu kada je bila direktorka skole. Sudski proces je zastareo. Veoma problematicna osoba.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *