Србија

СКАНДАЛ: Наставница деци даје задатке на хрватском!

Аленка Орешчанин ученицима ОШ „Марија Трандафил“ поделила контролне задатке из математике написане на хрватском језику. Сљедбеник и дјелилац неке од спорних речи

Спорни контролни задатак

Спорни контролни задатак

НОВИ САД – Срамота!
Наставница разредне наставе у новосадској основној школи „Марија Трандафил“ Аленка Орешчанин ученицима даје контролне задатке написане на хрватском језику, док поједине задатке оцењује речју „точно“, тврди отац основца из те школе.

– Запрепастио сам се кад ми је син показао школски рад из математике у којем је уместо речи следбеник писало сљедбеник. Након тога је кући донео задатак у којем је писало дјелилац уместо делилац. Не знам о чему је овде реч, али сигурно знам да моје дете похађа школу у Србији, и то на матерњем српском језику. Немам ништа против хрватске ијекавице, али зна се који је службени језик код нас – каже отац основца који је желео да остане анониман.

С друге стране, наставница Орешчанин каже да јој се још нико није пожалио поводом правописа јер, како тврди, никада у животу није користила хрватску ијекавицу.
– Не знам да ли се те речи на хрватском језику тако и пишу, а не још и да их употребљавам. Вероватно је реч о штампарској грешци, јер је реч о задацима који круже међу наставницима. Поред тога, не оцењујем задатке речима, већ штиклирањем – каже наставница.

Покрајинска просветна инспекција до закључења броја није одговорила на наша питања у вези са овим случајем.

Основна Школа „Марија Трандафил“

Основна Школа „Марија Трандафил“

Прекречила „Бој на Косову“

Аленка Орешчанин је 2007. смењена с места директора ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња“ из Врдника јер је наредила да се прекречи дело академског сликара Воје Стаменића „Бој на Косову“.
– Слика је прекречена јер ју је прекрила буђ и као таква није могла да буде у учионици – изјавила је раније.

 

Извор: Курир

Коментари (2)

  1. Vasilj каже:

    Ona je svojevremeno 2007. godine naredila da se prekreci slika Kosovski boj na zidu kada je bila direktorka skole. Sudski proces je zastareo. Veoma problematicna osoba.

  2. Novosađanin каже:

    Ovo nije na hrvatskom, nego na bosanskom (bošnjačkom) ili crnogorskom čim je napisano ćirilicom.
    Svejedno, ne bi trebalo ovakve zadatke davati na tom jeziku

Напиши коментар