Србија

Неће државу Војводину!

У Војводини се потписује петиција за одбацивање Пајтићеве Декларације и расписивање ванредних избора. Мировић: Протести до абдикације. Крестић: Јасно показали да желе два правна ентитета у Србији

Српска напредна странка почела је у недељу у Новом Саду прикупљање потписа за ванредне изборе у Војводини и повлачење Декларације о заштити уставних права покрајине коју је предложио Бојан Пајтић. Петиција ће се потписивати у градовима, селима и месним заједницама.

– Петицијом грађана, којих ће несумњиво бити велики број, показаћемо колико нас је било на митингу и показаћемо режиму Бојана Пајтића да не вреди што затвара очи пред проблемима – каже Маја Гојковић, члан председништва СНС.

Коалициони партнери Бојана Пајтића, према речима Гојковићеве, одлучили су да „окрену главу и јасно признају да нису учествовали у писању те срамне декларације“. Свака петиција с великим бројем потписа производи правне и политичке последице, навела је она, додајући да би волела да види „како ће врх ДС то игнорисати“.

Придружиле су се – СПС, ДСС, СПО, НС политичка организација Трећа Србија, а организације Равница српска, Уједињена омладина српска, председник Студентског парламента Универзитета у Новом Саду, војвођански огранак удружених синдиката „Слога“, НВО „Словаци и суживот“, Савез бачких Буњеваца саопштили су да народ жели промене.

Потпредседник СНС Игор Мировић каже да се протести настављају док Пајтић и Влада Војводине не абдицирају:

– Показали смо да не желимо револуцију, већ да смо цивилизовани људи и да историја не мора да се понавља.

Пајтић не одступа. Предлог декларације, каже он, наћи ће се пред Одбором за уставно-правна питања Скупштине Војводине.

– Највећа последица Пајтићеве декларације биће ако као народ дођемо у ситуацију да се и у Војводини спроведе црногорски сценарио – каже нам Мирослав Паровић, лидер покрета Трећа Србија. – Јер, баш као што су то некада радили Мило Ђукановић и Славко Перовић, тако игра и двојац Бојан Пајтић и Ненад Чанак. Чанак попут Перовића баца бомбастичне изјаве, а Пајтић у стилу Ђукановића најављује паралелне институције.

Ако се нешто не предузме, каже Паровић, Србија ће добити ново политичко жариште, јер Пајтић „гура“ расписивање референдума са питањем да ли Војводина има равноправан положај у Србији.

– Наравно да би и ова иницијатива била противуставна, као и тзв. декларација. Ако не поштују Устав и Уставни суд, да ли ће Пајтић и Чанак, како су већ најављивали, тражити интернационализацију војвођанског питања? – пита се Паровић.

Академик Василије Крестић наглашава да је расписивање покрајинских избора неопходно, иако процењује да протести вероватно неће приморати покрајинску владу на оставку:

– Није проблем у постојању аутономије Војводине, већ у људима који је воде. Пајтић и екипа око њега су бацили све карте на сто и јасно показали да желе два правна ентитета у Србији, који би се мало помало одвајали.

Отварање политичког фронта у Војводини појачаће и опште незадовољство народа у целој земљи, сматра овај историчар:

– Велико огорчење у народу постоји и тога би требало да буду свесне све политичке партије. Није само у питању КиМ, већ и чињеница да заправо и нисмо држава, јер каква је то држава у којој свако ко стигне без последица гази Устав? Тужно је гледати ко нам све води земљу.

И ВРЕЂАЈУ И СМИРУЈУ

Судећи по политичким тензијама на плакатима, графитима и у саопштењима, Нови Сад се вратио седам месеци унатраг. Септембра прошле године повод за „папирни рат“ била је смена градске власти (напредњаци преузели власт од демократа). Нову битку истим оружјима, подстакла је Декларација Владе Војводине и тежња опозиције предвођене са СНС, СПС и ДСС за ванредним покрајинским изборима.

Новосађани на својим фасадама свакодневно разгледају јединствену изложбу. Страначки прваци демократа и напредњака на тим „сликама“ већином су у пругастим, затворским оделима. Да би појачали утисак, НН аутори као по договору, додају и поруку „Смрт, том и том…“

„Изложба“ је зачињена и – графитима. Најмаштовитији је „Срби, марш из Војводине!“ и то у северној српској покрајини у којој 70 одсто, од укупно два милиона војвођанских житеља, припада већинском народу. И разврстани су по многим политичким опцијама. Зато се „основано сумња“ да је аутор ове чудновате поруке, између осталог, и – потпуно аполитичан човек.

У беспоштедном „рату“ у којем папир и фасаде све трпе, пуца се из свих „правописних оружја“. На оба писма. Ћирилица и латиница готово равноправно су заступљене. Занимљиво, демократе се заклињу да „напредњаци“ пишу латиничне претеће плакате. У СНС, опет, педантно анализирају ћириличне плакате и налазе словне грешке „противника“.

Обе стране истовремено износе аргументе како баш њима никако не одговара да се лепе новосадске фасаде и нагрђују увредљивим садржајима. Додају и да желе политичку борбу да врате у институције система.

САМО ПАЈТИЋ НЕСМЕЊИВ

Реаговање војвођанске власти на одржани народни скуп председник ДСС Војислав Коштуница назвао је „осионим“: – Данас све може да буде предмет критике, да се протестује против свакога, само су изгледа војвођанска власт и Бојан Пајтић недодирљиви и представљају несмењиву власт. Ако на новим покрајинским изборима Пајтић задобије подршку народа сви ћемо му упутити честитке.

УПОРНИ ДО ИЗБОРА

Бићемо упорни све док се не склоне они који су годинама профитирали, економски и политички, на питању аутономије, а од тога су корист имали само они, а штету ми, Војвођани – рекао је у недељу Душан Бајатовић, потпредседник СПС, позивајући Пајтића и председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора да „повуку политички памфлет“ и отворе дијалог са опозицијом за расписивање покрајинских избора.

Напиши коментар