Србија

Прослављен Дан ослобођења Новог Сада

Годишњица ослобођења Новог Сада у Првом светском рату обележена је данас низом манифестација у нашем граду, а свакако најмасовнија била је шетња грађана испод 1.300 застава од Трга Слободе до Београдске капије, где је потом откривена и освећена Спомен плоча ослободиоцима.

Пре тога је председник Скупштине града Новог Сада Синиша Севић положио венац на споменик код Успенске цркве подигнут у част борцима погинулим у Првом светском рату, а венце су положиле и делегације Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1918. и Удружење потомака ратника Новог Сада.

Централна манифестација почела је код споменика Светозару Милетићу кад је грађанима подељено 1.300 застава, у организацији Градског одбора ДСС-а.

После говора заменика градоначелника Борка Илића, велика колона грађана је дуж Модене и Булевара Ослобођења кренула преко моста Дуга у Петроварадин.

Испред Београдске капије одржан је скуп на коме је говорио градоначелник Милош Вучевић.

– Подигнимо заставе у славу оних који су нам пре 95 година донели слободу. Будимо поносно што можемо да у миру да живимо у Новом Саду и Србији – рекао је Вучевић.

У пригодном програму глумци Српског Народног Позоришта прочитали су поздравне говоре актера догађаја од пре готово једног века, а затим је колона у аутентичним униформама Војске Србије из Првог светског рата на челу са мајором Војиславом Бугарским на белом коњу прошла кроз Београдску капију.

Сви окупљени кренули за њима преко Петроварадинског моста до Дома војске на Београдском кеју где је почасна чета Гарде ВС одржала егзирцир, а затим је по старом добром обичају послужен војнички пасуљ.

Напиши коментар