Србија

СКАНДАЛ: Бондстил саграђен на њивама Срба протераних са Косова

Америчка војна база „Бондстил“ на Косову саграђена је на две и по хиљаде хектара њива које су припадале протераним Србима који ни после 14 година не могу да поврате своје земљиште

Највећа војна база САД изграђена после вијетнамског рата, „Бондстил“ на Косову и Метохији, налази се у селу Сојево код Урошевца, на шестом километру пута према Гњилану.

Село Сојево је до НАТО агресије на било мешовито, насељено и Србима и Шиптарима, а данас се овде на скоро две и по хиљаде хектара српских приватних њива налази утврђење које су сами амерички маринци прозвали „Дизниленд на Балкану“. О томе колико је био грандиозан овај узурпаторски подухват довољно говори податак да је у оквиру „Бондстила“ изграђено 25 километара путева, више од 300 стамбених зграда, хеликоптерски хангари, хелиодром, спортске хале и терени, тржни центар.

Срби из Урошевца, који су после НАТО бомбардовања 1999. године протерани из својих домова, а на чијим је имањима је саграђена ова војна база ни 14 година после почетка америчке окупације Косова и Метохије не могу да се врате на своју земљу, нити да сазнају ко је готово бесплатно уступио Американцима њихова имања.

Територија за „Бондстил“ је заузета одмах по уласку америчке војске на Косово у јуну 1999. године. Срби који поседују комплетну документацију да су власници имања и имају тапије на своју земљу, о овој отимачини су одмах обавестили Уједињене нације, Унмик, амбасаду САД у Београду и Приштини, Владу Србије и остале надлежне. Њихова некада плодна земља је претворена у пустињу, на којој су изграђени амерички војни објекти, а већини нико није плаћао надокнаду.

У „Бондстилу“ су Србима у почетку говорили како су мислили да је у питању државна имовина, а не приватна, затим су обећавали да ће се потраживања власника решити између држава (?!?), да ће им неко плаћати пристојну кирију, али су то све ипак биле само празне приче у које Срби нису поверовали.

Зато су пре неколико година решили да правду потраже у Међународном суду у Стразбуру, али одговор ни одатле нису добили. Ови Срби су још додатно огорчени јер иза њих као власника отетог приватног земљишта на Косову и Метохији није стала ни једна досадашња Влада Србије.

Американци су саградили још једну базу код Драгаша која, само мања по површини, у правном смислу не представља ништа блажи преступ од „Бондстила“, јер је и она саграђена на отетим приватним имањима протераних Срба са Косова, а којима је Кфор својевремено дао крајње непристојну понуду за годишњу накнаду од 15 еуро-центи за квадрат плодних ораница, и то без права жалбе и евентуалног неслагања са овако безобразним и силеџијским потезом.

Коментари (2)

  1. nlcph каже:

    Треба се само сећати краја њиховог – грумена прашине!

  2. Aleksandar каже:

    To nista nije novo sve je poznato i to je samo jedan od slinih primera koje imamo tamo ali bogami i na jugu Srbije.

Напиши коментар