Србија

Шиптари потпуно уништили српска гробља!

Тужну слику затекли су Срби на Задушнице: православно гробље у јужном-шиптарском делу Косовске Митровице у потпуности је оштећено. Споменици су поломљени, готово да нема ниједног крста, а хумке су зарасле у коров

Иако је захтев за пратњу Црквене општине Косовска Митровица одбијен, са свештенством Саборног храма Светог Димитрија из северног дела, око 700 људи је јутрос изашло на српско православно гробље у јужном-шиптарском делу града. Црквена општина је обезбедила пет аутобуса „Космет превоза“ који су све који су желели да на задушни дан обиђу гробове својих ближњих, превозила.

– Од синоћ смо имали напету ситуацију, када нам је из Косовске полиције саопштено да не може да нам пружи адекватну пратњу. Наш верни народ се није обазирао и одлучио је да и ове, као сваке године, обиђе свете гробове – рекао је протонамесник Саборног храма светог Димитрија Милија Арсовић.

Он је додао да се сваки пут надају и стрпљиво чекају да испуне обећања и ураде нешто, али сваки пут је све теже и болније.

– Најбитније на овом светом месту је да они који овде почивају имају оно што им припада, а то је да макар да имају крст на гробно месту – рекао је протојереј ставрофор Милија Арсовић.

Захтев за пратњу је уредно предат пре три дана. Одбијен је у Команди Косовске полиције у Приштини због техничке неисправности аутобуса, тј. непоседовања косовских таблица. У Регионалној команди Косовске полиције смо остали без одговора, јер нико ко би могао да потврди разлог одбијања захтева за пратњу, није био доступан.

На гробљу је призор језив: споменици оскрнављени, поломљени, ниједног крста готово да нема, хумке зарасле у коров. Многи после безуспешног тражења гроба и превртања поломљених делова споменика, не би ли видели слику или прочитали име, пале свеће на било чијем опсегу… Речи понестају… Бол, туга, плач.

Гробна капела оскрнављена, сабласна у централном делу гробља, је један од оријентира за проналажње околних гробова…

Већ одавно су ограде, месингана слова и вазе завршиле на старом гвожђу, а у околним двориштима се могу видети стазе поплочане мермером поломљених споменика… Помен упокојенима служило је свештенство Саборног храма светог Димитрија у северном делу града.

На православном гробљу у јужном делу Косовске Митровице, Срби су се сахрањивали до избијања ратних сукоба 1999. године. Од тада се сахрањују на сеоском гробљу у Рудару код Звечана.

До данас гробље је више пута девсатирано, а преко 90 одсто споменика је поломљено и оскрнављено, као и гробна капела. Све је учесталије ископавање и преношење посмртних остатака на гробље у Рударе, као и у градове широм централне Србије.

Муслиманско гробље, које се налази у северном, српском, делу града, Шиптари и сви остали припадници муслиманске конфесије посећују без пратње Косовске полиције, потпуно безбедно и у свако доба. Оно никада није било мета уништавања и скрнављења.

Православна гробља на Косову и Метохији су и после 15 година, места доказивања шиптарских екстремиста и вандала од којих ниједан није откривен и кажњен.

Коментари (2)

  1. PENCIC GORAN каже:

    GROBLJA SU SVETA SRBIJA NAPRED SRBIJALEPA

  2. Корнелиjе Кодреану каже:

    Нижу расу пореклом са Кавказа треба истребити!

Напиши коментар