Србија

ШИПТАРИ НАЈЗАД ПРИЗНАЛИ: Бежимо јер нас терају у рат!

Шиптари не бирају начин како да што пре побегну са Косова због страха од исламских терориста који мобилишу млађе Шиптаре за учешће на ратиштима у Ираку и Сирији. Говори се и о припремама за нападе на Србе који су увелико у току.

siptari-beze

Шиптари не бирају начин како да што пре побегну са Косова, што се види по броју комби и такси возила свакодневно паркираних на административном прелазу Мердаре. У „бољи живот“ хрле аутобусима и разрађеним уговореним линијама које их пребацују до Суботице, а даље кажу „како Бог да“.

Превоз Шиптара са Косова постао је организован посао и на овом прелазу. Шиптари пристижу у групама. Једну од тих група, затрпану пртљагом, доводи „вођа“ до већ спремног комбија. Сви Шиптари из групе су његови рођаци, а он је дошао да их испрати и након дужег премишљања, одлучује да говори.

„Испраћам их и није ми лако, као ни њима. У белом свету траже бољу судбину, јер на Косову никада није било горе. Чак се и пре 1999. године живело боље“, прича Б.Н. (60).

Одлазе у Европу, а разлози су колико економски толико и политички. Тамо их другачије третирају када су са фамилијом, прича Б.Н. и додаје да је у многим селима у подујевској општини, у којој живи, знатно смањен број становника.

На прелазу Мердаре стиже друга група Шиптара, којих има више него места у возилу, па од пута одустаје средовечан човек како би  један младић могао да буде са мајком и двема сестрама.

„Кренуо сам са породицом. Куда, сам бог зна. До Суботице, па даље“, прича млади Шиптар из околине Приштине након дужег убеђивања. И неизвесност је боља, јер нас је на Косову све притисло. Економска ситуација, али и ови терористи из Исламске државе који регрутују људе за одлазак на ратишта у Сирију и Ирак. Имам фамилију, па одлазим на сигурно“, прича он.

На питање да ли су га директно „врбовали“ одмахује главом, али каже да индиректних позива има.

„Нуде новац и све што нам је потребно да идемо да се боримо, а ко не прихвати, против је“.

Његову причу прекида плач бебе, коју смирује мајка, која одмахује главом на питање зна ли српски.

На Мердару, најфреквентнијем прелазу између Космета и централне Србије, гужва је највећа после поноћи када из правца Приштине пристиже неколико аутобуса препуних Шиптара који беже главом без обзира.

Већина у земље западне Европе одлази из економских разлога, али и због страха од исламских терориста који мобилишу млађе Шиптаре за учешће на ратиштима у Ираку и Сирији. Говори се и о припремама за нападе на Србе који су увелико у току, али према наводима приштинских медија, разлог је и драстичан пораст оболелих од карцинома.

Коментари (1)

  1. slavko каже:

    tacan odgovor rat je na pragu srbija opkoljena sa sve4 strane boze spasi srbiju i srbe u srbiji

Напиши коментар