Србија

Шиптари граде меморијални комплекс терористима и споменик висок 16 метара

У селу Ораовица код Прешева у току је изградња меморијалног комплекса осморици шиптарских терориста из такозване ОВПБМ који су убијени у сукобу са снагама безбедности Србије маја 2001.

Комплетна изградња комплекса који се гради на 3.000 метара квадратних, коштаће преко 100 хиљада евра.

Меморијални комплекс се гради на једној заравни код села Ораовица, где се сваке године 15. маја обележава годишњица највеће битке вођене између шиптарских терориста и српских здружених снага безбедности 2001. године на југу Србије.

Споменик осморици шиптарских терориста из такозване ОВПБМ висок 16 метара, осам гробница, бетонски подијум за смештај учесника разних програма, стазе и зелене површине простираће се на око 3.000 метара квадратних на земљи коју су поклонили грађани, каже председник Месне заједнице Ораовица Фариљ Азизи.

„Дали су људи мештани, 3.000 метара површину. Ради се о великом пројекту, од преко 100 и кусур хиљада евра кошта та цела инвестиција“, каже Азизи.

Камен темељац су почетком новембра прошле године поставили председник општине и председник скупштине општине Прешево. После малог застоја, ових дана почиње друга фаза изградње. Председник Месне заједнице Ораовица Фариљ Азизи каже да ће до годишњице, која се обележава 15. маја, бити завршени груби радови.

Он је најавио да ће за следећу годишњицу комплекс бити готов. Азизи је рекао да су новац за иградњу споменика који кошта преко 100 хиљада евра обезбедили грађани, приватни бизнисмени и Шиптари из дијаспоре.

„Ми пара имамо. Људи дају, дају бизнисмени, приватна предузећа“, каже Азизи.

Од 12. до 15 маја вођене су борбе у селу Ораовица између српских снага и шиптарских терориста из такозване ОВПМБ, када је убијено осморо, а заробљено 80 шиптарских терориста који су покушавали као цивили да напусте село.

Коментари (4)

 1. nebojsa каже:

  Ovo više nema smisla ni čitati.. Hoće li neko ,konačno više,od političara skupiti kalhones,pa da se raskusuramo sa šiptarima i ustašama.. Da li su naši političari slepi,ili ludi,ako ne vide kakvo nas je zlo okružilo sa svih strana,neprijatelji su nam susedne države,koje bi najradije da nas nema više.. Da li je moguće da ni to ne vidite gospodo političari !? Smrvili bi nas i šiptari danas,s obzirom da nam je vojska pretvorena u udruženje gorana.. Ovo nije šala,pokažite zube ,imate podršku velike većine naroda za to ! Oteto se jedino silom može vratiti ! 4 sistema s-300,bi nam bilo dovoljno,za kompletno Srbsko nebo,a i šire…

 2. гага каже:

  Ко је дозволио? Има државе,нема државе.

 3. лазо каже:

  Ма дајте људи, шта ће вам ти комплекси, трошите паре џаба. треба опет да рушимо, и вама и нама непријатности. него ако вам се сСрбија не свиђа отидите лепо тамо где вам се свиђа, ионако сте се у “прешевску долину” населили у шездесетим годинама, на чија имања да ми је само знати??? на иста та имања која сад поклањате…. Умирете људи, умирете масовно, деца су вам болесна великом већином, подижете гнев нашег народа, и само је питање часа кад ће то да пукне, а онда нема више назад НИКАД!!!

 4. smoki каже:

  ”Mi imamo para.Ljudi daju,daju biznismeni,privatna preduzeća..”kaže azizi…a kaplje po malo i od prodaje Srpskih organa

Напиши коментар