Република Српска

Шековићи: Сјећање на елитну јединицу МУП-а Српске

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на спомен обиљежју и спомен соби у Шековићима обиљежено је 26 година од оснивања Другог одреда Специјалне бригаде полиције МУП -а Републике Српске. Ово је била једна од елитних јединица Специјалне бригаде полиције, у чијим редовима је погинуо 21 припадник, а преко 150 рањено. Након рата из овог одреда велики број њих је био суочен са монтираним процесима пред Судом и Тужилаштвом БиХ.

Други одред Специјалне бригаде полиције МУП-а Српске формиран је 10. марта 1993. године у Шековићима и прошао је сва ратишта широм Српске, али за многе припаднике ове јединице од 2005. године почиње голгота и стални притисак Суда и Тужилаштва БиХ.

– Пред судовима је процесуирано 15 људи, од тога је седам осуђено на основу лажних свједочења свједока који су ушли у нагодбу и кроз ту нагодбу себи су створили неке алиибије а друге људе су “увалили” лажно свједочећи – наводи Милош Ступар, ратни командант Другог одреда специјалне полиције Шековићи.

Ратни другови данас се са пијететом сјећају својих сабораца који су дали живот у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Поред тога што се сјећамо мртвих, његујемо традицију на значајне датуме формирања јединица и присјећамо се њиховог ратног пута, али и њихове улоге у послијератном периоду – истиче Љубомир Боровчанин, замјеник команданта Специјалне бригаде полиције.

Рајко Жугић, припадник Другог одреда, каже да је ниједна жртва није била узалудна за живот у слободи у Републици Српској.

Други одред Специјалне полиције Шековићи дао је изузетан допринос у одбрани слободе српског народа, не само на овим просторима него широм Српске.

– Ово је простор са малим бројем становника и требало је на тако једној малој, оскудној мобилизацијској основи формирати јединицу таквих јунака, а ово је заиста одред јунака – истиче Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

На свечаној академији приказан је документарни филм “Хероји ту поред нас”, аутора Љубише Милутиновића. Ово је прича о два припадника одреда, Милошу Ступару и Зорану Томићу Згемби, који су послије рата доживјели праву голготу и прогон, рекао је аутор.

– Сама чињеница да је Милош Ступар провео четири године и седам мјесеци у истражном затвору и да је у првостепеном поступку осуђен не 40 година, те да је Зоран Томић провео три године и шест мјесеци у истражном затвору и осуђен на 32 године затвора, док су у другостепеном поступку обојица ослобођени, говори колика је учињена људска неправда према њима – каже Милутиновић.

Аутор се нада да ће у наредном периоду овај филм бити приказан и у другим градовима као и ТВ станицама у Српској и региону.

 

РТРС

Напиши коментар