Република Српска

Обиљежен Дан полиције Републике Српске

Полиција Републике Српске прославила је данас 27. рођендан. Централна свечаност одржана је у Центру за обуку Министарства унутрашњих послова у Залужанима крај Бањалуке.

Поручено је да је полиција гарант опстанка Српске и спремна да одговори на све изазове, а најављена су и нова улагања у њено опремање. Свим погинулим припадницима МУП-а у Одбрамбено-отаџбинском рату одата је почаст паљењем свијећа и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје.

Дан када је формирана Полиција Српске један је од најважнијих датума које обиљежавамо, поручила је предсједница Српске, Жељка Цвијановић. Истакла је да полиција и Министарство унутрашњих послова представљају гаранцију грађанима Српске да ће живјети мирније и безбједније, а да ће Република уживати стабилност коју заслужује.

– Можда је иданас најбоља порука свима онима који желе да умање ауторитет МУП-а и Републике Српске, да се то неће десити – истакла је предсједница Републике Српске.

Ово је дан када се морамо сјетити и 782 припадника МУП-а који су дали живот за стварање Српске, рекао је министар Драган Лукач. Подсјетио је и да су, у протеклих неколико година, материјални услови значајно унапријеђени. Набављено је оружје и опрема, како се, каже, више никада не би десило да полицијаци страдају због неадекватне опреме, попут случаја у Зворнику.

– Резултати се већ виде. Свакако се виде и сваки дан на нашим улицама гдје наши полицајци брину за безбједност наших грађана, њеихове имовине и свему ономе што је у њиховој надлежности – нагласио је Лукач.

Да ће улагања у МУП бити настављена, обећао је предсједник Владе, Радован Вишковић. Истакао је и да полицајци на терену морају бити поштовани и да је то била намјера новог Закона о јавном реду и миру, који ће бити упућен у скупштинску процедуру. Многима је засметала одредба по којој је онима, који буду фотографисањем или на други начин ометали рад полицајаца на терену, запријећена и казна затвора.

– Све оно што буде примједби чућемо у Народној скупштини Републике Српске, и до приједлога закона све што треба да се искоригује што је у правцу бољег рада МУП-а и заштите грађана Републике Српске, биће урађено – поручио је Вишковић.

Да Полиција Српске мора бити поштована и да нико не смије понижавати њене службенике, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Подсјетио је да је полиција, као један од стубова Српске, у протеклим годинама често била мета напада.

– Прије свега, кроз разне покушаје реформи да се она укине у потпуности, да нестане као појавни облик, да организационо не постоји и да буде интегрисана у неке структуре БиХ. То је један важан тренутак за полицију и за Републику Српску, да Полиција Републике Српске није нестала и да је одбијена реформа – истакао је Додик.

МУП, годинама након тога, јача своје редове, у којима је данас и 800 младих полицајаца. Њих 325 овог мјесеца требало би да добије статус приправника. 280 кадета биће уписано на Полицијску академију. Ускоро би Полиција требало да добије и резервни састав.

– Сваки полицајац више на нашим улицама значи безбједност, па да ли он био резервни полицајац заједно са нашим активним полицајцем који ће радити тај посао, значи већу безбједност за наше грађане, а не проблем. Не прихватам било чије мишљење ко прави проблем око резервног састава. Ми не правимо резервни састав да бисмо размишљали о рату, ратним дејствима и слично – додао је Лукач.

Посебно признање, Златну значку Полиције, добио је министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић, који је са министром одбране, Александром Вулином, предводио делегацију Србије.

– Са колегама из Републике Српске сарађујемо пет година и могу рећи могао сам да видим колико су то озбиљни професионалци, колико се боре да народ Републике Српске буде сигуран и колико се боре са организованим криминалом – каже Стефановић.

– Тамо гдје Срби немају свог полицајца, свог судију, тамо гдје не доносе своје законе, гдје не говоре својим именом, замо за њим нема ни мира ни сигурности ни правде – навео је Вулин.

На овај свечани дан Полицијски оркестар, премијерно је извео химну МУП-а Српске, коју је компоновао шеф оркестра Душан Покрајчић.

– Први дио је маршевски, полицијски војнички, као што сте могли да чујете. Други дио је традиционални – рекао је Покрајчић.

Умијеће и вјештине, стечене у Центру за обуку у Залужанима, припадници Јединице за подршку, показали су тактичком вјежбом у којој је учествовао и хеликоптер Хеликоптерског сервиса. Бржи и лакши долазак у овај центар, омогућиће саобраћајница која је пуштена у употребу.

 

РТРС

Напиши коментар