Србија

Професор историје приредио ђацима лекцију живота

Уместо у учионици ђаци одељења 8/2 Основне школе „1300 каплара“ у петак час историје имали су на несвакидашњем месту. На Новом гробљу.

Алекса, Милица, Уна, Филип и Страхиња у петак су својим другарима из одељења 8/2 били водичи кроз историју Првог светског рата.

Они су на Новом гробљу, у Алеји великана заменили на 45 минута професора и представили животе и дела људи који су у току Првог светског рата, а и после оставили трага у српској историји.

Уз помоћ наставника историје Марка Пиштала, који им је овом приликом представљао водича ка пет главних тачака (гробовима Николе Пашића, Живојина Мишића, Милунке Савић, Николаја Хартвига и Војводе Путника), испред којих су одржана предавања ових малишана, свако од њих је припремио предавање од по неколико минута.

Алекса је својим другарима испричао причу о животу Николе Пашића. Милица о Живојину Мишићу, Уна о Милунки Савић, Филип о Николају Хортвигу док је Страхиња испред гробнице Војводе Путника као прави професор причао о животу овог славног великана.

Како наводе њихови другари, али и они, овакав вид наставе им много више држи пажњу него стандардни у учионици.

-Лакше ми је да схватим градиво које учимо у школи. Сликовитије је, другачије и било би лепо да чешће имамо овакве часове – каже Јелисавета Карановић (14) која је све време помно пратила предавања њених другара.

Како прича „главни кривац“ за то што су ђаци заменили стандардну учионицу, гробљем , наставник историје Марко Пиштало, он је ученике овог разреда довео ту како би им показао и боље приближио јунаке Првог светског рата.

-Ђаци ће лакше разумети градиво које уче у школи, јер ће видети да људи о којима уче нису „приче“ већ реални ликови чији се утицај и даље осећа – каже овај наставник.

Напиши коментар