Србија

РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ: Деца не смеју да пију отровно млеко из продавница!

Ако мене питате да ли сада треба куповати млеко одговор је не, каже војвођански секретар за пољопривреду који тврди да му је и прећено

Војвођански секретар за пољопривреду Горан Јешић изјавио је данас да држава не сме да проблем са опасним афлатоксинима гура под тепих, већ мора да предузме мере које су јој на располагању.

“Ако мене питате да ли сада треба купувати млеко одговор је не. Али, ето постоје стручњаци који тврде супротно. Ваша ствар је да ли ћете куповати или нећете млеко”, рекао је Јешић на конференцији за новинаре у Новом Саду. На питање шта треба држава да уради, Јешић је одговорио: “Шта се дешава кад имате покварен производ на полици?” “Пре свега сам отац двоје деце и то је разлог што сам објавио резултате, и увек ћу их објавити”, рекао је Јешић и додао да су вредности афлатоксина у млеку прекорачене од 10 до 200 одсто.

Он је казао да су многи пољопривредни произвођачи решили тај проблем са афлатоксинима у кукурузу. Јешић је оптужио и лабораторије да нису радиле свој посао, и упитао зашто не ради национална лабораторија у Батајници. Он је рекао да му је потпуно нејасно зашто држава није реаговала и зашто је раније објавила да је млеко на граничним вредностима, када је анализа показала супротно. Према његовим речима, постојале су разне врсте притисака на њега, а једина одбрана од тих притисака је јавност у раду.

Додао је да је МУП-у Србије доставио списак бројева телефона с којима му је прећено, као и списак претећих мејлова. Он је подсетио да су анализе још у септембру прошле године показале да је око 70 одсто кукуруза било пуно афлатоксина, као последица суше. “Да је било боље реакције у септембру, никакав проблем не би био, али држава је одлучила да не предузме ништа”, казао је Јешић.

Напиши коментар