Република Српска

Република Српска никада неће прихватити „босански језик“, јер он није никада постојао

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Српска никада неће прихватити „босански“ јер он нема историју и није никада постојао.

Додик каже да су „босански“ промовисали међународни фактори у моменту када Срби нису били укључени у одређене процесе из времена распада некадашње СФРЈ.

Он је истакао да је у БиХ немогуће да постоји било шта што носи префикс „босански“, ако о томе нема консензуса.

„Они само туже, а мисле да ће вештачки Суд и Тужилаштво БиХ пресуђивати онако како они очекују“, рекао је Додик поводом тужбе Р.Ш, Сарајлије који је председника Српске тужио због негирања босанског језика.

Додик је упозорио да око „босанског језика“ не постоји консензус и да Бошњаци на томе инсистирају, што је, како је рекао, само још један у низу покушања и тежњи за централизацијом БиХ.

Бошњаци, према његовим речима, желе да одрже причу о централизацији свега и свачега, а сада је на дневном реду језик.

Тужба је, наиме, уследила након што је Додик рекао да не постоји „босански“ језик, наводећи да реис Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић дезинформише јавност, те нагласио да Бошњаци имају право на свој језик, али да се он не може називати „босанским“ него бошњачким и да обележје језика носи обележје народа.

Додик је за бањалучки „Глас Српске“ рекао да је велики муслимански празник, Рамазански Бајрам, искоришћен да се пошаље лоша порука.

„Поштујем све празнике које Бошњаци обележавају, али непримерено је да реис говори о ‘босанском’ језику у дане тих празника, јер зна да о томе не постоји консензус нити било какав пропис у БиХ који на то обавезује. Зато сам изнео свој став о томе“, истакао је Додик.

Напиши коментар