Свет

Рат на улицама Атине: Сузавац, шок-бомбе, запаљене заставе САД и ЕУ

Пет полицајаца повређено је касно синоћ у сукобима са демонстрантима испред амбасаде САД у Атини, који су изашли на улице грчке престонице да би обележили 41. годишњицу студентског протеста против тадашње диктатуре у земљи.

greece

Око 7.000 полицајаца, распоређених да одржава ред на протестима на којима се окупило 18.000 људи, испалило је сузавац и шок-бомбе како би растерали групе људи који су испред америчке амбасаде палили заставе САД и Европске уније, пренела је агенција АФП.

Притом је ухапшено седам демонстраната, саопштила је полиција.

Поред Атине, протести су одржани и у другом по величини грчком граду Солуну, где се окупило 14.000 демонстраната. Тај скуп је обезбеђивало 1.000 полицајаца, а завршен је мирно.

У Грчкој су 1973. године, у студентским протестима против тадашње диктатуре, полиција и војска отвориле ватру на демонстранте и грађане који су се нашли на улици код централног атинског кампуса.

Режим је пао наредне године, подсетио је АП.

Иако демонстранти на првом месту протестују због подршке САД диктатури која је била на власти од 1967. до 1974, последњих година они дижу глас и против мера штедње које је увела влада.

 

Извор: Танјуг

Напиши коментар