Србија

Расуло у Војнообавештајној агенцији!

У Војнообавештајној агенцији (ВОА), једној од најзначајнијих тајних служби Србије, у последње две године двадесетак оперативаца је прекомандовано или отишло у пензију, а неколико њих и даље обиграва прагове институција, упозоравајући на катастрофалну ситуацију у тој служби због које је, тврде, угрожена и безбедност земље.

ПОРОДИЧНА ИЛИ ДРЖАВНА СТВАР: Драган Шутановиац и Мирослав Илић

Заштитник грађана Србије, Саша Јанковић недавно је, на основу пријаве једног официра, од челника ВОА затражио да се исправе неправилности на које је указано, али се случај, због његове специфичности, води под ознаком строго поверљиво.

Службу је недавно посетила и делегација скупштинског Одбора за контролу служби безбедности и установила „неправилности у поступању према појединим припадницима“ прихватајући већи део препоруке заштитника грађана и тврдњи генералног инспектора војних служби безбедности. Међутим, ниједан од чланова овог одбора ни званично ни незванично није желео да открије и најмању ситницу у вези са утврђеним неправилностима, а у саопштењу од 15. јула је наведено да ће се више детаља сазнати у септембру, на седници Одбора.

Добро информисан извор каже да је афера испливала у јавност тек када су се разочарани припадници ВОА обратили заштитнику грађана.

– Ово није први пут да је заштитник грађана утврдио неправилности. То се догодило и почетком прошле године, али без икаквог ефекта. Припадници ВОА су се обраћали и прошлом и садашњем министру одбране, и Драгану Шутановцу и Александру Вучићу, па инспектору за војне службе безбедности, па чак и анонимним писмима сматрајући да није битно ко пише, већ да ли је то тачно. Нажалост, од тада је у ВОА неиздржива ситуација због чега је око 20 припадника или отишло у пензију или прекомандовано. Реч је о искусним професионалцима који су веома квалитетно радили свој посао што је значајно утицало и на безбедност Републике Србије – тврди овај извор.

Он додаје да би се на удару закона због низа махинација средствима намењених војним изасланствима у иностранству, али и због нестручности и непотизма, морали наћи неки од челних људи ВОА.

– Примарни задатак ВОА је спречавање безбедносних ризика који прете искључиво из иностранства, али уместо да се Служба бави тим стварима, последњих година она је постала сервис тадашњег министра Драгана Шутановца и Демократске странке.

У низу неправилности се спомиње и чињеница да су неки од челних људи ВОА пре уласка у ту Службу имали богат „досије“ Органа безбедности јединица где су службовали.

– Неки су хватани у крађи десантних чамаца, а други у изношењу точкова борбених авиона МиГ 21 „за потребе рођака који прави приколицу“. Један од старешина, док је био на служби у иностранству, покушао је да се „угради“ са 30.000 евра у куповину стана за војне изасланике Србије, па је враћен у пратњи „тројице водича“.

Извор додаје да је већина оперативаца шиканирана тако што су им даване мање оцене или су прекомандовани, а њихова места остала празна или су попуњавана почетницима.

И БИА у потрази за инсајдером

Извор  тврди и да су, пошто је цела прича о расулу у ВОА, процурила у јавност, неки припадници ове Службе позивани на „информативне разговоре“, вршена је провера стила писања, али и тестирани на полиграфу. Прича се да је чак и БИА укључена у случај откривања „инсајдера“, наводи извор.

Безбедносни ризик за тастов концерт

Служба је чак била ангажована да утврди „степен безбедносног ризика“ за Шутановца уколико присуствује концерту свог таста Мирослава Илића у Сарајеву. Међу „примарним задацима“ нашло се и „маркирање“ српских политичара који су посећивали или и даље посећују амбасаде у Београду – наводи овај извор.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Mene ovo nista necudi i skoro sam upoznat satim sstvarima.Ne samo sada vec mnogo ranije.Od kada je unisten DB i stvorila se Voja,Bia idiplomcka lsuzbakoja je ugasena atrebala je da sve bude pod jednom kapom.Mi u stvari nemamo obavetstajnu sluzbu kako treba.Vec opsti cirkus ibudalstine ciji glavni komandati su stranci koji sveto kontrolisu.Pa onda o kojoj slubama mi topricamo.Partiski lov a ko to ima onkontrolise sve.Bice svega toga jos i da s enacitamo takvih stvari i budalstina.Ima dobra strana sto se polako tiho ilagano stvara prava srpska obavestajna sluba u svrhi svih srba i same Srbije.Ljudi su spremni polako a stome raduje da sutomaldi koji ce raditi.Vidi se is item kako ce se raditi ikoji ce voditi samo tri stvari i nista drugo.Ono se stvara polako ilagano sirom sveta i u malim tackama.Dejan Lucic vec o tome prica,polako ali sigurno.A moze se naci polako,ali fno i u njegovim knjigama.Dozivecu da i to postoji i da se stvori.A ove fcke ipliranja nista me nezanimaju jer su opsste budalstine za mene i glupiranje raznoraznih idita i kretena.Tsko je samo zaljude koji supatriote iodani svom naordu posteni i strucnjaciu svomposlu.A ovo pilicarnjepartsisko i ubijanje i sklanja sposbnih kadrova je tuznaprica i sta se sve radi.

Напиши коментар