Србија

Путин почиње борбу против САД у Србији: Долазе прве руске НВО

Русија почиње борбу за превласт на Балкану. Први циљ је Србија и оснивање невладиних организација (НВО) као контрабаланс америчким које су премрежиле Србију.

Никита Бондарјев, виши научни сарадник Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) из Москве, борави у Београду из много важнијег разлога него што је посета Сајму књига. Од суботе у Србији ће почети са радом званично представништво РИСИ, чији је покровитељ Владимир Путин. Очито да се Москва укључује у трку са Вашингтоном у стварању полуга утицаја и инструмената меке моћи у иностранству. После стварања глобалне телевизије „Раша тудеј”, по узору на Си-Ен-Ен, долази на ред невладин сектор, по чему су одувек Американци били препознатљиви.

– Бићу, наравно, на Сајму књига, али основни разлог доласка јесте отварање званичног представништва РИСИ у Србији, у суботу, 26. октобра. То ће бити прво званично представништво неке руске невладине организације у Србији. Имаћемо правно лице са званичним статусом, својим статутом и печатом, организацију која ће моћи да ступа у правни однос са српским организацијама – открива Бондарјев за „Политику”.

РИСИ је већ познат у Србији, као нека врста руске Карнеги фондације?

Може се и тако рећи, да је то наш Карнеги, или РАНД Корпорација. Постојимо од 2009, као део администрације председника РФ, а циљеви и смисао рада института јесу израда аналитичке продукције, која затим иде администрацији председника, али и у друге институције, попут Министарства иностраних послова, руске агенције за међународну сарадњу „Россотрудничество”, или у државне корпорације као што је „Гаспром”. Укључени смо у процесе јавне дипломатије и научне активности.

Шта очекујете од присуства у Србији, а шта може Србија да очекује од тога?

У последњу годину и по дана очигледно се повећава руско присуство у Србији. То је повезано не само са нашим присуством, већ је раст приметан на свим правцима. Русија жели да присуствује у Србији, она то већ чини преко економских корпорација и културе. Али, Русија је заинтересована да присуствује и у овом облику јавне дипломатије, за којом у Србији постоји велика потреба. Русе чекају у Србији и то је очигледно. За то недостаје политички програм у коме би биле формулисане тезе присуства Русије на Балкану, а затим би их руски државни врх званично потписао.

Да ли се може очекивати такав програм?

Да, он је у изради тренутно. Управо наш институт ради на томе, али се сусрећемо са великим отпором наших геополитичких противника, којима ни садашњи степен руског присуства у Србији није по вољи. Њих плаши могућност да то присуство буде још дубље осмишљено и централизовано.

Шта би могао да буде садржај и основна идеја тог документа?

То је идеја коју је изнео Леонид Петрович Решетњиков, директор РИСИ, током своје јунске посете Балкану. Србија и Балкан за Русију нису само место у које треба улагати капитал и добијати профит. Главна идеја јесте да Русија и Србија не изгубе једна другу, већ да останемо заједно.

То је, међутим, у супротности са тезом која се често може чути да Србија и Балкан нису међу приоритетима у новој концепцији руске спољне политике, објављеној у фебруару?

Тврдим да је то неистина, измишљотина наших противника. Могуће да то није јасно формулисано у спољнополитичкој доктрини и да Балкан не може у руској спољној политици да има значај као, рецимо, Кина, из сасвим разумљивих разлога. Али, рећи да Балкан за Русију није важан, било би готово равно злочину. Ако у Србији постоје људи који кажу „Русија нас је заборавила”, то није тачно. Могуће је да не постоји разумевање шта и како овде треба радити, да још нема тог политичког програма, али наш државни врх сасвим сигурно разуме значај Балкана за Русију. Ја то знам и то вам гарантујем.

Коментари (11)

 1. Aleksandar каже:

  Poklonite se i pocnite najzad da se radi.Jer su svioviovde vec preko glave sa svojim budlastinama i unistvanjima po svimosnovaama.I treba da se jednom blokiraju na jedna nacin.I da vce mogu da prezivim ova ovolika ponizvanja i blatenjaod svih redom.I da se dovede neki red.

 2. Ratko Garic каже:

  Kako NVO RISI mozemo osnovati u Republici Srpskoj pozdrav iz Doboja

 3. Marija каже:

  Apsolutno potrebno! Da neutralisemo ove sadasnje tzv.NVO akoje su isturena ruka stranih obavestajnih sluzbi u funkciji unistavanja i nase drzave i naroda.

 4. mirjana каже:

  HVALIM TE BOZE VRIJEME JE VEC JEDNO DOBRO DOSLI BRACO RUSI

 5. ZARKI UROSEVIC каже:

  TO CARE NAS

 6. slavisa каже:

  Krajnje je vrijeme bilo da se mi pravoslavci jednom slozimo i da otjeramo ove nase mirovnjake i dobrotvore,kako sebe nazivaju Amerika i Nato.
  Srbija,R.Srpska i Rusija treba se slozit, zastupat i branit nacionalne i sve druge interese svoje.Ko hoce s nama da zivi po nasim pravilima i zakonima neka zivi ko nece i nemora neka ide gde hoce.Amerika i Nato nek resavaju svoje probleme,nase probleme sami cemo resavat.Jednostavno im dat do znanja da nemaju pravo se mjesat niusta na nasim prostorima.Ako zele ekonomski saradjivat s nama mogu ako im dozvolimo i vidimo da imamo interesa od toga.Jednom moramo pocet sami sebi krojit sudbinu i buducnos a ne da nam oni ju kroje,jer tada i nemamo buducnos ako nam oni budu krojili.

 7. ivan каже:

  Dobro nam došli . Pozdravljam ovu inicijativu i želim da se što pre uspostave načvšće veze . Pravoslavni svet mora da se organizuje i napravi sebi prostor za život . Živela Panslavija !

 8. Nenad каже:

  Podrzavam, posebno bitno je imati TV stanicu u Srbiji sa nacionalnom frekfencijom koja ce govoriti istinu i dati alternativu medijskom mraku u Srbiji

 9. mitric miodrag каже:

  Nikad nisam ni sumnjao u tu bratsku i pravovernu povezanost sa bratskom Rusijom.Vreme iza nas je bilo turbulentno i za nas i za Rusiju,sada su karte otvorene maske su pale.Vreme je da se otarasimo zla koje nas je okruzilo i dovelo do puta nestajanja i satiranja.Pravo vreme da se Srbija okrene sebi i svoima,brat-bratu.

 10. analitik каже:

  Mi nemamo državu koja može da nas zaštiti od delovanja klimatskog oružja HARP sistema. Čak naš hidrometeorološki zavod i ne priznaje klimatsko oružje, HARP, čak ni zaprašivanje iz aviona ne priznaju, to su javno na televiziji rekli. Amerikanci mogu da se Harpom obruše na svaku zemlju koja nemože od toga da se zaštiti. Mogu oblake sa Atlantika da usmere, pošalju i drže nad bilokojom zemljom koliko hoće. To su sa nama uradili, to isto je samo u blažem obliku bilo u prvoj polovini aprila 2013, ali sada su odlučili da idu do kraja, držali su te kišne oblake koliko je bilo potrebno. Monstrumi su gledalidirektan prenos poplava, i pratili koliko su zla nam naneli, koliko gradova poplavli, koliko naroda iselili, koliko kuća, stanova, zgrada uništili, koliko još narod može da izdrži, koliko još uništavati. Kad su videli da su uništili sve useve, kukuruz, pšenicu, voće, povrće, puteve, mostove, zgrade, rekli su sada je zadatak bombradovanja Srbijei BiH klimatskim oružjem usšešno izvršen. I odamah su kišni oblasi i talasi vlažnog vazduha koji su poslati sa Atlantika sklonjeni sa Balkana. Kiša je prestala a posledice su ostale. Videli su da je klimatsko oružje koje je do sada prethonih godina donosilo suše, i vrućine preko 50 celzijusa nije dovoljnoefikasno, čak ni sve useve ne može uništiti, prešli su na drugi oprobani i efikasniji metod nanošenja kišnih oblaka sa Atlantika. Popopavama su uništili sve. Poljiprivredu, stambene objekte, kuće, zgrade, puteve, mostove, zemljiše klizištima….

  Videli smo kako su poptuno neprirodno padale kiše. Kiša kakvu nikada u životu nisam video, intenzivno pada 48 sati, i onda prestaje kao na dugne kad je neko isključi.
  Zašto ovako nešto Zapad i AMerikanci nisu uradili Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj ?

 11. slavko каже:

  jaka rusija ziva srbija srbija nemoze ziveti od nepretelja suseda i strani evestitora sve su oci u srbiju preli kidaju komadic po komadic i jos ne prestaju traze i jos i jos

Напиши коментар