Филм

Пупинов пут ка светлости

Снима се дугометражни анимирано-документарни филм инспирисан аутобиографијом једног он наших највећих научника. Прича о Михајлу Идворском ушла је у УНЕСКО програм прославе 2015. као Године светлости

mihajlo pupin nikola tesla

УНЕСКО је 2015. прогласио за Годину светлости и технологија заснованих на светлости. На листи годишњица у земљама чланицама УНЕСКО пише да се 2015. у Србији обележава и стогодишњица од патената Михајла Пупина из области емитовања радио таласа, а тиме и почетка света телекомуникација. Тим поводом млади београдски режисер Сава Сајко, након краткометражног анимирано-документарног филма на српском “Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости”, снима дугометражно остварење са истим насловом.

– Филм је инспирисан аутобиографијом великог научника у којој пише да је у свет кренуо тражећи одговор на питање “шта је светлост?” – објашњава Сајко. – Пупина је управо наука о светлости привукла да на Кембриџу изучава Максвел-Фарадејеву теорију. И да, на крају, у Берлину стекне титулу доктора наука. Опчињен светлосном револуцијом чији је сведок био живећи и радећи у САД у време преласка из 19. у 20. век, Пупин осветљавање схвата као културолошку промену, а не као технолошку иновацију. Пупин је светлост дефинисао као духовну категорију неопходну људима.

Сајко је бивши репрезентативац у триатлону, шампион екстремних спортова, директор спортског клуба “М. Пупин”, који се посветио филмској уметности. Да би истражио Пупинов живот у иностранству, био је у САД, Берлину, Прагу и Швајцарској. Филм који ради на енглеском за иностране биоскопе и телевизије трајаће око сат времена. Покушаће да разоткрије и тајну односа двојице срспких великана – Михајла Пупина и Николе Тесле. Они, након свађе која је свој врхунац достигла почетком двадесетог века, наводно нису разговарали – 30 година!

– Њих двојица развили су специфичан однос којем ће бити потребно много година да се хармонизује – каже Сајко. – Основу сукоба Тесле и Пупина чине два различита карактера двојице генија. Помириће их заједнички српски корени. Филм је пун емоција. И говори о успонима и падовима двојице Срба, сиромаштву и богатству, усамљености и великој друштвености, срећи и туги. Ако се за Николу Теслу и Томаса Едисона каже да су осветлили свет, онда је Михајло Пупин тај који је повезао људе, утврдио границе Југославије, подарио српском народу и држави не само изуме него и велики број задужбина.

Филм реализују Удружење “Мој херој” као продуцент, Удружење “ЕУ прогрес” и Радомир Чубрановић као копродуцент и фирма “Свако добро продукција” као извршни продуцент. Сава Сајко је аутор сценарија и филма.

– Наша анимирано-документарна прича о Пупину на енглексом језику ушла је у УНЕСКО програм прославе Године светлости и биће премијерно приказана у Њујорку крајем године – открива за “Новости” копродуцент Радомир Чубрановић.

САХРАЊЕН НА МАСОНСКОМ ГРОБЉУ

– Нисам нашао доказе о томе да су Михајло Пупин и Вудру Вилсон били масонска браћа и да му је амерички председник помогао да се његов нацрт граница Краљевине СХС усвоји на конференцији у Паризу. Али сам открио да је Пупин сахрањен на масонском гробљу и да је имао живе преписке и одличне односе са председником Вилсоном – каже Сава Сајко.

 

Новости

Напиши коментар