Република Српска

Први незванични резултати: На обрађених 30,76 гласачких мјеста – 99,80 одсто рекло ДА (ВИДЕО)

У Републици Српској одржан је референдум на којем су грађани Српске одговарали на питање „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?“.

Први прелиминарни непотпуни резултати / Фото: РТРС
Први прелиминарни непотпуни резултати / Фото: РТРС

Према првим незваничним резултатима, на обрађених 30,76 гласачких мјеста гласало је 154.019 гласача, 99,80% изјаснило се са “да”.

Предсједник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да пристиже велики број података с терена, те да је сљедеће обраћање медијима предвиђено у 22.00 часова.

Стање безбједности на подручју Републике Српске је добро, гласачка мјеста која су била организована због одржавања референдума о Дану Републике Српске су затворена, а на гласачким мјестима није забиљежен ниједан инцидент, саопштено је из МУП-а Српске.

У Бијељини је гласало 52,32 одсто грађана, рекао је  предсједник Градске комисије за спровођење референдума Жико Крунић. Према његовим ријечима, на 143 гласачка мјеста у граду данас је гласало 55.515 грађана Бијељине.

Предсједник градске Комисије за спровођење референдума у Приједору Жељко Шкондрић рекао је да је на референдум о Дану Републике Српске изашло 37.295 грађана или њих 43,67 одсто, од више од 85.000 са правом гласа.

На подручју општине Прњавор на референдумско питање потврдно је одговорило 99,8 одсто грађана или 19.171 гласач, рекла је Срни предсједник општинске Комисије за спровођење референдума Војиславка Гатарић. Она је навела да се 38 гласача изјаснило негативно, те да су 53 листића неважећа.

На подручју општине Котор Варош 7.970 грађана изјаснило се на референдуму да подржава да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, а 14 грађана се изјаснило против, рекла је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Драгана Петрушић.

На подручју општине Костајница 2.562 грађана изјаснило се на референдуму да подржава да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, рекао је предсједник Општинске комисије за спровођење реФерендума Борислав Вуклиш.

Грађани Пелагићева су са 2.055 гласова подржали да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, док се против изјаснило њих троје.

У Сребреници су на референдум изашла 3.822 гласача или 34,13 одсто од 11.650 регистрованих грађана, али ово нису коначни резултати јер је велики број Сребреничана гласао у другим мјестима, рекао је вечерас предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Њего Јевтић.

У општини Језеро од 1.102, гласало је 586 грађана, речено је у општинској референдумској комисији. За то да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске била су 584 грађанина, док су два грађанина била против.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да је завршен успјешно јер је од 18.136 на гласање изашло 11.022 гласача или 60,77 одсто.

На референдум у општини Вукосавље изашло је 892 гласача или 19,9 одсто од укпно њих 4.473 уписана у централни бирачки списак Републике Српске. Од укупног броја гласача који су гласали њих 885 одговорило са “да”, четири са “не”, док су три гласачка листића била неважећа.

На подручју општине Шамац 7.259 грађана изјаснило се на референдуму да подржава да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, док се 20 грађана изјаснило негативно, рекао је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Срђан Смиљанић.

На подручју општине Доњи Жабар изјаснило се 1.739 грађана од укупно 1.954, док је против био само један гласач, изјавио је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума у Данијела Миркић.

Становници општине Осмаци подржали су са 1.860 гласова да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, рекао је Срни предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Александар Остојић. Наео је да су, према прелиминарним резултатима, три листића била неважећа, док се против обиљежавања Дана Републике Српске нико није изјаснио.

У општини Крупа на Уни данас је потврдно одговорило 1.096 гласача, рекла је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Милана Ивановић. Она каже да није било листића на којима је означен одговор “не”, а да су четири била неважећа.

На подручју општине Нови Град данас је изашло 14.206 гласача или њих 52,84 одсто од укупно 26.935 регистрованих, рекла је Срни предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Милева Богић.

На референдуму у општини Милићи изјаснио се 4.701 гласач, или 56,84 одсто, рекао је предсједник Општинске референдумске комисије Мирко Савић.

У Власеници су изашла 4.833 гласача, или 48,87 одсто уписаних у редован бирачки списак, саопштено је из Општинске комисије за спровођење референдума.

Висок степен излазности, чак 82 одсто, забиљежен је у општини Шековићи, саопштио је вечерас предсједник Општинске комисије Зоран Дивовић.

На подручју општине Лакташи гласало је 64,96 одсто, изјавила је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Милка Ђаковић.

У општини Шипово до 19.00 часова изјаснило се 6.458 грађана или 58,46 одсто од укупно 11.100, рекла је предсједник општинске референдумске комисије Ведрана Каурин.

На референдуму на подручју Српца изјаснило се 63,36 одсто грађана, рекла је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Драгица Вранић.

На референдуму на подручју Петровца гласало је 66 одсто грађана и сви су се изјаснили да се и даље прославља Дан Републике – 9. јануар, рекао је вечерас предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Ново Пећанац.

Он је рекао да је изјашњавање на референдуму протекло без проблема, а на свих 711 гласачких листића означено је “да”.

На референдуму у општини Фоча гласало је 65,17 одсто или 10.925 грађана са правом гласа, потврђено је у општинској референдумској комисији.

Извор: РТРС, Срна

Коментари (4)

 1. sekira каже:

  KOSOVSKI ZAVET ,JUNAKA GROBOVI,SLOZNO ZOVU SVI…REPUBLIKO SRPSKA,SAMOSTALNA BUDI TI….niko te nece dirati,prodati,ponizavati.dok god u nama tece krv obilica sindjelica….zubi tigra i vukova ….koji reze .ali ne beze…VODU GAZE AL DOLAZE…..PATRIOTE,OBILICEVI ZAVETNICI

 2. sekira каже:

  i kao tigar vuku,tigar koji je rezao u bjeljini ,zvorniku,rodjeni beogradjanin,koji zadnjih 15 godina zivi u trebinju,koji je osetio i su bih,koji se bori da patroitizmu okrene nepatriote,analiticki terenski,iskustvrno vam kazem……szp je trojanski konj, placenik canvasa,istih onih koji su rusili ukrajinu,libiju siriju,,,,u bosni cia i s.arabija imaju plan nazvan nedovrseni posao…t.j.bosna bez srpske….aid tajna sluzba,obucavana od iranske,radi na tome…4ta zavrsna faza njihove borbr posle neuspelih demonstracija ……a sta nego vehabije,radikalni islamisti,bosanski isis,isil……cekaju,,,slusaju vise imama fahadove dzamije koja je teritorija s.arabije i bosanska policija nema pristupa,nego i samog bakira……

 3. sekira каже:

  trebinje je oslobodjeno od poturicke sarajeva,canvasa,cie,s,arabije podanicke vlasti,koja je prodavala svetu srpsku zemlju BINGO trznom centru,na putu u mrkonjice,sveto mesto,rodno mesto sv.vasilija…prostirala crveni tepih turskom ambasadoru,dan posle pogibije ruskog pilota u siriji….pisali su patriote i obilicevi zavetnici o tome,o szp opoziciji,sds.pdp koaliciji koja aminuje svaku bakirovu odluku,podrzala je izbor 8/ice alijinog telohranitelja za direktora obav.bezb.agencije,jednog od glavnih aktera masakra jna vojnika u dobrovoljackoj…………..bjeljina nije,zahvaljujuci janji,muslimanima i poturicama ,izbornim kradjama izdajnika srpstva,koji nisu ili su stidljivo glasali za 9.januar,opoziciji placenika cie.szp/u…..ako ukucate uvredljivi grafiti trebinje,videcete da ih vise nema jer su dan posle na zahtev hodze i bivseg nacelnika saradnika sarajeva,prefarbani,,,prvi sam pisao po zidovima o 9 januaru.o trebinju gradu ducica i sv vasilija a ne prciji suda bih i vehabija…..smetalo je tada poturickoj vlasti………….bjeljinu su tigrovi oslobadjali,pok, zelja pok.zika pok.rambo…vule gojak rade rakonjac,max vuk .ja…………..mora se osloboditi i od poturica i canvasa i sarajevskih marioneta ,brankovica srpstva….obilicevi zavetnici

 4. sekira каже:

  srpska se brani zivotom,,,,,,,,,,,,,,,,grb,zastava,praznik,,,,,,,,,,,simboli su ponosa i dostojanstva jednog naroda,,,,,,,,,,,,,,,,za srpsku se ginulo,obilici u nama ginuce i dalje ako treba……………….obilicevi zavetnici

Напиши коментар