Република Српска

Прва шиповачка пјешадијска бригада ВРС, 23 године од формирања

Код централног споменика у Шипову данас је служен парастос и положени вијенци поводом 23 године од формирања Прве шиповачке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

prva-sipovacka-pjesadijska-brigada-vrs

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је присуствовао обиљежавању, рекао је да су се окупили данас у Шипову да на достојанствен начин обиљеже 23 године од када је формирана бригада чији је циљ био да заштити дјецу, жене и старце.

“Окупили смо и да се са дужним поштовањем присјетимо страдалих сабораца из Шипова, али и родољуба из Јајца, који су се придружили и несебично учествовали у борбама ове бригаде”, рекао је Савановић.

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 23 године по наређењу команданта 30. Дивизије пуковника Станислава Галића формирана бригада, а борци, не штедећи себе, устали у одбрану својих огњишта.

“Ви, борци Прве шиповачке, али и борци из других дијелова Републике Српске, својом храброшћу и одлучношћу јачали сте нашу заједничку наду и вјеру у могућност да зауставимо и побједимо непријатеља и одбранимо Републику Српску у наметнутом нам рату”, рекао је Савановић у обраћању присутнима.

054625Он је истакао да су битке, које су борци Српске водили за Републику Српску, у којима су многи положили животе, а цивили на најдраматичнији начин дијелили судбину своје војске, још један доказ да се у борби за слободу, за одбрану властитог огњишта, српски народ не може побиједити.

Савановић је рекао да је и данашње окупљање припадника славне Прве шиповачке пјешадијске бригаде окупљање побједника који поручују “Живјела Република Српска! Живио њен народ!”.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је ове године, без обзира на све финансијске потешкоће, обезбиједила највише средстава у буџету за категорије о којима брине Министарство рада и борачко-инвалидске заштите.

“Уредно се измирују све законске обавезе. Настављамо стамбено збрињавање, а ускоро ћемо и овдје у Шипову уручити кључеве нових станова за породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде. Недавно смо расписали конкурс за опоравак у бањама ових категорија. Кратко речено, не заборављамо најзаслужније”, рекао је Савановић.

Посебну захвалност и поштовање министар је изразио породицама погинулих бораца и онима који су за Републику Српску дали живот и дијелове тијела.

Вијенци су данас положени и на војничком гробљу на Натпољу.

Обиљежавању дана Прве шиповачке пјешадијска бригаде присуствовало је руководство Борачке организације Републике Српске, некадашњи борци Прве шиповачке пјешадијске бригаде и многи грађани.

Прва шиповачка пјешадијска бригада, која је била дио 30. Пјешадијске дивизије Првог крајишког корпуса, формирана је 26. априла 1992. године. У свом саставу је имала између 1.500 и 1.950 бораца, зависно од периода. Из ове бригаде погинуло је 125 бораца, док је 320 рањено.

 

РТРС

Напиши коментар