Регион

Протест против мисе за Павелића

Aктивисти Грађанске акције одржали протесте испред базилике у Загребу, где се одржавала миса за усташког злочинца Анту Павелића, пренела Хина. Неки који су ишли на мису носили усташка обележја.

У Загребу су активисти Грађанске акције одржали мирне протесте испред Базилике срца Исусова, где се одржавала миса задушница за усташког злочинца, поглавара Независне државе Хрватске Анту Павелића, пренела је хрватска агенција Хина.

Група активиста је са транспарентом на којем је писало „Спречимо фашизацију друштва“ својим телима покушало да блокира улаз у цркву.

Један део активиста је носио Давидову звезду, а своју поруку да Анте Павелић не припада јавном простору Хрватске су, између осталог, покушали да пошаљу и помоћу транспарента на којем је писало 20.101 дете убијено у Јасеновцу. 200.000 убијено у усташким логорима. Све наредио Анте Павелић.

„Дошли смо да бисмо упозорили на оно што се сваког 28. децембра догађа овде у цркви у Палмотићевој, а то је миса задушница за кољача и издајника Анту Павелића. Очито власти нису заинтересоване, па смо ми дошли овде како бисмо упозорили на то“, рекла је активисткиња Морана Розић.

На снимцима хрватске телевизије РТЛ се могло видети да су неки који су ишли на мису носили усташка обележја попут мајице са латиничним словом „У“, а дошло је и до вербалних конфликата. Неки су покушали да спрече камермана РТЛ-а да снима догађај.

У загребачкој полицији су за агенцију Хина рекли да је дошло до вербалног конфликта, али да није било потребе за интервенцијом, као и да нико није приведен.

Напиши коментар