Србија

ПРЕВАРА ВЕКА: Ђиласе, реци ко је украо 300 милиона евра?

Да су овакав мост истих димензија и исте конструкције градили француски грађевинари, имајући у виду цену радне снаге у Србији, коштао би 160 милиона евра. Мијо у Француској, највиши друмски мост на свету, има чак седам пилона, док наш на Ади има само један стуб

Ни пирамиде нису оволико коштале.

Градоначелник Београда Драган Ђилас досад је на изградњу Моста на Ади потрошио невероватних 450 милиона евра, а за те паре Французи би чак три пута премостили Саву!

Наиме, највиши друмски мост на свету, Мијо у Француској, иначе део ауто-пута који спаја Париз и Барселону, више је него дупло већи од Ђиласовог моста, а драстично је јефтинији!

Мањак 300 милиона

Рачуница је више него проста. Француски мост дуг је 2,5 километара, укупна површина му је 77.770 квадратних метара, има седам носећих стубова – пилона, од којих је највиши висок 343 метра (за 23 метра је виши од Ајфелове куле) а кошта само 400 милиона евра. У поређењу с њим, мост преко Аде је више него два и по пута скупљи!

Французи су километар моста изградили за 160 милиона евра, што значи да је током изградње моста на Ади негде нестало око 300 милиона евра!

Поређење

Ђиласова ћуприја је по конструкцији неупоредиво једноставнија, дупло је мање површине (43.554 квадрата) од француског, има само један пилон, укупна дужина му је свега 969 метара, а већ досад је на њега потрошено 450 милиона евра! Французи су у свој мост скрцали 200.000 тона бетона, 36.000 тона челика и 9.000 тона асфалта, а у Ђиласов мост отишло је дупло мање материјала: 164.927 тона арматуре и бетона заједно! Здрав разум говори да би Французи с нашим парама и нашом јефтинијом радном снагом могли на Сави да саграде бар три моста!

Исту сумњу – да је Мост на Ади безобразно преплаћен, побуђује и поређење с другим примерима у свету. На пример, Американци би за један мост преко Аде могли да направе бар шест, о чему сведочи пример из државе Мејн, где је 2006. подигнут скроман, али функционалан мост на реци Пенобскот за свега 65 милиона евра! Право архитектонско чудо – мост из два дела повезан саобраћајницом која 50 метара виси у ваздуху, отворен је у Бангкоку 2006. Упркос тако компликованој конструкцији и чињеници да је пола километра дужи од Моста на Ади, био је скоро дупло јефтинији – 240 милиона евра.

Још милијарда за тунел

Изградња моста на Ади почела је 1. децембра 2008, а градоначелник Ђилас га је свечано и уз ватромет отворио 1. јануара 2012. Радови још трају и крај им се не назире. Архитекте и урбанисти, наиме, тврде да сам мост неће остварити главну намену – растерећење саобраћаја – и да ће, пошто се забија у Топчидер, функционалност добити тек прокопавањем тунела кроз то брдо, што ће коштати до милијарду евра.

Неопходна ревизија трошкова

И покојна Верица Бараћ, председница Савета за борбу против корупције, указивала је својевремено на баснословну цену Моста на Ади.
– Неопходна је екстерна ревизија трошкова за изградњу моста, и где се нађу неправилности, неко мора да одговара. Цинично је да се прича да је важно да је он леп, а да није важно колико кошта. Морали сте да градите мост како вам налаже постојећа инфраструктура, па ако постанемо економски развијена земља, можемо да направимо мост и тамо где не прима много саобраћаја. Али у овим условима то радити и тиме се хвалити, то ми личи само на ону јуловску безочност. Тако су нас само јуловци убеђивали да је све добро док су нас бомбардовали – изјавила је Бараћева средином 2011.

Мост ће нас коштати 2,4 милијарде €

Више од 450 милиона евра, колико је до сада потрошено на Мост на Ади, тек је почетак трошкова. Ово урбанистичко чедо градоначелника Београда Драгана Ђиласа коштаће нас невероватних 2,4 милијарде евра, тврди Бранислав Јовин, пројектант Мостарске петље и приступних саобраћајница на мосту Газела. Он је објаснио да је Мост на Ади само део такозваног унутрашњег магистралног полупрстена, који подразумева изградњу 17 километара прилаза мосту – петљи, саобраћајница, тунела.
– То ти је оно лудило – закољи вола за 100 грама меса. Тотални промашај конструкторски. Мост на Ади је фаталан и урбанистички и финансијски јер унутрашњи магистрални полупрстен треба да кошта 2,4 милијарде евра – изјавио је Бранислав Јовин, пројектант Мостарске петље и и Газеле.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Ma Rosid je tomaznuo tu nema sta.

Напиши коментар