Србија

Милијардери из Демократске Странке

Како су некада транспарентно сиромашне демократе постали милијардери?!

Компаније само тројице политичара из Демократске странке у периоду од 2005. до 2011. године, оствариле су приход од преко милијарду долара!

Тако су фирме „Универзал Мекен“ и „Мекен Ериксон“ (100 одсто у власништву Срђана Шапера) оствариле приходе од преко 153 милиона долара, фирма „Нова комуникејшенс“ (100 одсто у власништву Небојше Крстића) од преко 15 милиона долара, а компаније „Мултиком груп“ (25 одсто у власништву Драгана Ђиласа и 25 одсто у власништву Милице Делевић) и „Дајрект медија“ (93 одсто у власништву фирме „Мултиком груп“) од преко 937 милиона долара.

Само приходи фирме „Мултиком груп“ градоначелника Београда Драгана Ђиласа, са скромних 50.000 долара из 2005. године скочили су за невероватних 250.000 одсто (две стотине педесет хиљада процената) на преко 120 милиона долара у 2008. години.

Приходи „Универзал Мекена“ Срђана Шапера, са такође скромних 58.000 долара из 2005. године, порасли су за ништа мање невероватних 39.500 посто (скоро четрдесет хиљада процената) на 23 милиона долара у 2011. години.

„Нова комуникејшенс“, у власништву Небојше Крстића, саветника бившег председника Бориса Тадића, такође бележи раст прихода, али од скоро скромних 600 процената у периоду од 2005. до 2011. године.

Клијенти који су донели такве астрономске профите фирмама ових политичара након њиховог доласка на власт, углавном су државна предузећа и државне институције тада под контролом Демократске странке и њених коалиционих партнера, као и тајкуна који су политичким одлукама постали власници највреднијег грађевинског земљишта по неколико (десетина) пута нижим ценама од тржишних.

Од тога се само вредност земљишта приватизоване Луке „Београд“ процењује на 2,5 милијарди евра.

Начин на који се новац из државног буџета и са рачуна грађана пребацује на рачуне политичара без сумње подсећа на аферу „Фими медија“ у Хрватској, међутим, за разлику од Хрватске, у Србији изостају акције наводно независног тужилаштва и полиције.

Конкретним говором бројки то изгледа овако:

Извор: Агенција за привредне регистре

Извор: Агенција за привредне регистре

„Мултиком груп“

„Мултиком груп“ (25 одсто у власништву Драгана Ђиласа и 25 одсто у власништву Милице Делевић) јесте већински власник предузећа „Спарк евент промоушн“ за промотивне активности, „Sports ADD“ за књиговодство, „Big print“ за штампање и „Френди“ за трговину, док је продукција „Емоушн“, у којој је „Мултиком груп“, донедавно била сувласник са 49 одсто реализације најскупљих ТВ програме које емитује и државна национална телевизија РТС.

На основу финансијских извештаја до којих је дошао Савет за борбу против корупције, компаније у власништву фирме „Мултиком груп“ пружају услуге државним институцијама, између осталих и онима које се финансирају из буџета Града Београда, чији је градоначелник управо Драган Ђилас.

Па тако само штампарија „Big print“ пружа услуге Скупштини града Београда, Градској општини Нови Београд, већини београдских позоришта, већини београдских музеја, Туристичкој организацији Београда, Библиотеци града Београда, Културном центру града Београда, Дому омладине, Дому здравља Раковица…

Према извештају Савета за борбу против корупције, компаније Драгана Ђиласа такође контролишу закуп највећег дела рекламног простора на каналима са националном фреквенцијом.

Између осталог на државној телевизији РТС по уговорима које је генерални директор Александар Тијанић одбио да објави, упркос захтевима Савета за борбу против корупције, а затим и решењу државног повереника за информације од јавног значаја, по коме је он био законски дужан да их објави, уместо чега је радије платио казну.

Такође, доласком Драгана Ђиласа прво на место председника Градског одбора Демократске странке, а потом и градоначелника Београда, клијенти фирме „Мултиком груп“ у датом периоду постају и компаније тајкуна Мирослава Мишковића, Милана Бека и Петра Матића, које су главни инвеститори у контроверзним одлукама Скупштине града Београда о продаји грађевинског земљишта по ценама које су неколико пута испод тржишних вредности.

„Мекен Ериксон-Београд“

Главни клијенти фирме „Мекен Ериксон“ (100 одсто у власништву Срђана Шапера) у датом периоду су државна компанија „Телеком Србија“, чији је генерални директор тада био бивши саветник председника Бориса Тадића и члан Демократске странке Бранко Радујко.

Шопинг центар „Ушће“ – 100 одсто у власништву „Балканс рилстејт Б. В“ Петра Матића, чија компанија је политичком одлуком добила практично на поклон 4,5 хектара најексклузивнијег земљишта, и бројне друге државне институције и компаније.

Само државна компанија „Телеком Србија“, према извештају Савета за борбу против корупције, издваја годишње за маркетинг преко 30 милиона долара, од чега добар део завршава на рачунима фирме „Мекен Ериксон“, односно Срђана Шапера.

Према извештају Савета за борбу против корупције, агенције „Мекен Ериксон“ групе у датом периоду пружају услуге и другим државним предузећима и државним институцијама на чијем челу је кадар Демократске странке.

Па се на том списку налази чак седам министарстава (министарства за Национални инвестициони план, пољопривреде, спољних послова, економије, рударства, здравља, социјалне политике), републичке агенције за телекомуникације, лекове, Грађевинска дирекција, сам “бивши председник Србије” чији је саветник био Срђан Шапер , влада Србије, друга државна предузећа, па чак и поједине општина где је на власти Демократска странка, као и градски сервиси у Београду који су такође под контролом Демократске странке, нпр. ЈКП „Паркинг сервис“.

Чак преко 103 буџетска корисника. Само једна кампања за министарство здравља донела је преко 80.000 евра прихода предузећу Срђана Шапера.

„Нова комуникејшенс“

Одбор директора фирме „Нова комуникејшенс“, у власништву Небојше Крстића, која је према сајту компаније „Su-port“, 100 одсто у власништву „Јат ервејза“, чине: Душан Бајић (Лига социјалдемократа Војводине), Владимир Новицки (Демократска странка), Бранислав Дилпарић (Социјалистичка партија Србије), Дамир Кондић (Лига социјалдемократа Војводине), Веселин Осмајлић (Српски покрет обнове), Добривоје Главонић (Социјалистичка партија Србије), Јадранка Шпехар (Г17), сви из коалиције која је тада чинила владу.

Неки од главних клијената фирме „Нова комуникејшенс“ јесу „Erste invest“, „S-lizing“ (50 одсто у власништву „Ерсте банке“) и „Ерсте банка“ у чијем Главном одбору је Александар Влаховић, бивши министар за привреду и приватизацију у влади Србије и члан Политичког савета Демократске странке.

Коментари (2)

  1. Rudy D. Franklin каже:

    Borba protiv korupcije, nije samo da se napravi itraga ko je koliko pokrao i od koga, već, naravno se nadam, da će posle toga PRAVOSUĐE istupiti korak i pobacati sav taj ološ na dugogodišnje ROBIJE.

    To svi pošteni građani OČEKUJU!!!

  2. Данко Б. Марин каже:

    Како? После протеривања колонијалних власти – у афричким државама се говорило :”Убили смо великог слона , меса ће бити за све!” Тако од петооктобарских дана “меса” има само за криминални олош чији је идеолог изјавио:”Коме је до морала,нека иде у цркву!” Разни су се ту нашли од “OLD BOY NETWORK” до локалног моралног смећа – да се нађу кримократији на услузи… Ја само резигнирано констатујем да је говњива мотка из раја изашла!Говњива мотка из раја,јер би хеклеришка радила да им Данко Б. Марин суди!!!!!

Напиши коментар