Србија

Власти Србије легализују геј бракове?

Док по свету јача отпор према истополним браковима, Србија припрема терен да регулише статус ЛГБТ заједнице. Припремљени модел закона предвиђа наслеђивање стана, пензије…

И дупе дају за датум!

Светом се шири талас протеста против закона којима се истополни бракови изједначавају са онима између мушкарца и жене. Овог викенда су се и Пољаци придружили Француској, где тај покрет изводи на улице стотине хиљада људи.

У тој наелектрисаној атмосфери у Србији се припрема терен како би се партнерима истог пола, који живе заједно, омогућило да правно регулишу однос. Питања око усвајања и васпитања деце, засад, нема међу параграфима.

На јавној расправи 4. јуна биће детаљно представљен модел закона о регистрованим истополним заједницама. За партнере који живе у вишегодишњој заједници, омогућило би се да наслеђују некретнине, да у случају смрти уживају пензију или неку социјалну помоћ дотадашњег партнера, да могу једни друге да посећују у болници као чланови најуже породице… Услов за то биће увођење у јединствени регистар, који би водили матичари.

Овај модел припремио је Центар за унапређење правних студија. А Канцеларија за људска и мањинска права позвала је на јавну расправу и представнике Министарстава правде, рада, запошљавања и социјалне политике, као и ЛГБТ организације. Аутори наводе да “закон није увертира ка изједначавању бракова“. Противници тврде да ће пажљиво пратити да се међу одредбама нешто не “провуче“.

– Ово су само могућа законска решења, чији је циљ да се правно регулише статус људи истог пола који живе. Видећемо хоће ли одредбе моћи да се уграде у постојећи закон или ће се донети посебан, па смо зато и позвали људе из министарстава. У сваком случају, нема препрека да се оваква решења донесу, јер не потиру оно што пише у Уставу – да је брак између мушкарца и жене – објашњава Сузана Пауновић, директор Канцеларије за људска права.

И Саша Гајин из Центра тврди да се предложеним прописом само поштују одредбе других закона који забрањују било какву врсту дискриминације:

– На пример, незаспосленом партнеру било би омогућено да преко другог који је у радном односу добије здравствену књижицу. Суштина је да се правно регулишу односи два лица. А док је Устав овакав, бракови се не могу изједначити.

Члан Старешинства покрета “Двери“ Владан Глишић каже да немају ништа против ако је реч само о решавању практичних питања, али ипак упозорава:

– Обратићемо се и Уставном суду и користићемо, као и досад, ванинституционална средства уколико приметимо да се иза свега крије покушај изједначавања бракова. Оштро се противимо томе да припадници ЛГБТ популације усвајају децу, што би за Србију, која демографски одумире, било погубно – каже Глишић.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић позива да се отвори расправа.

– У Србији лица истог пола могу да живе у ванбрачној заједници која је по закону изједначена с брачном. Међутим, не мислим да наша земља треба да буде полигон за испитивање закона ЕУ. Кад се у моћној Фрацуској, која има дугу традицију поштовања људских права, дешавају овакви протести против истополних бракова, онда не видим зашто бисмо ми усвајали закон који постоји само у неколико држава Уније – каже Омеровић.

Коментари (1)

  1. Voja каже:

    Ako je ovo tačno, onda prvi brakovi treba da se sklope u samoj vladi. Naravno za primer ostalima. =D

Напиши коментар