Србија

Срамотно обележавање стогодишњице Великог рата

Пише: Бошко Козарски

Да је Европа одавно изгубила компас могло се видети прошлог викенда, тако јасно, тако жалосно… Наши савезници из Великог рата, а џелати из скорије историје, успели су да исполитизују један изузетан јубилеј и на тај начин упропасте успомену на све оне који су животе уградили у темеље слободе својих држава.

Јадан и јубилеју недостојан програм обележавања, скандалозан протокол и изостанак војног дефилеа јасан су показатељ да Европа не почива на тековинама победа у Великом рату, већ на НАТО тековинама о којима можемо нашироко да дискутујемо. У првом реду су седели и представници поражених страна чија леђа су „чували“ злочници с краја двадесетог века. Видело се још пре неколико дана да ће ова централна манифестација бити политички манифест, упакован у лошу амбалажу помирења.

Чим је једна терористичка застава истакнута у Нотр Даму, могло се и очекивати да ће се и понеки терориста појавити на скупу и то недалеко од својих шефова, али није се могло очекивати да ће протокол направити онолики скандал, правдајући га абецедним поретком?! Србија, иста она која је донела превагу на Солунском фронту, понижена је. Чак су и неговатељи усташке идеологије заузимала боља места, за шта је опет „кривав абецеда. Дакле, нека нам буде за наук да своје славне успехе обележавамо у нашој земљи, по нашем протоколу, за наше претке. Европа више није на истој таласној дужини са Де Голом, већ је залутала у беспућима капиталистичке идеологије под руковоством морално дискутабилних лидера. Као да нам се поражени свете за честиту и славну победу…

Да не дужим, згадила ми се Европа, овако убуђала, ширећи смрад лешине некада славне слободарске идеје. Слава Србима који су заложили живот у Првом светском рату за слободу своје земље! Опростите нама недостојнима што вашу славу не умемо да носимо и чувамо од европских мољаца.

Напиши коментар